Nyheter

Kompetensbrist hotar Sveriges tillväxt

IT&Telekomföretagen har publicerat rapporten ”IT-kompetensbristen” som handlar om den svenska digitala sektorns behov av spetskompetens. Rapporten visar på ett framtida underskott på 70 000 personer med IT- eller digitalt relaterad kompetens år 2020. 

För att undvika detta måste det ske en förändring i Sveriges utveckling. Enligt IT&Telekomföretagen finns det 13 stycken kompetensområden där behovet bedöms öka mest under de kommande tre till fem åren. Dessa områden illustreras i bilden nedan:

Bild: ”IT-kompetensbristen”, IT&Telekomföretagen, 2017

Helena Carlsson, VD på Dataföreningen Kompetens, menar att behovet inom kompetensområdena ovan inte är förvånande, digitalt relaterad kompetens är en vattendelare för företags överlevnad idag.

– Vi erbjuder utbildningar inom majoriteten av de 13 kompetensområden som IT&Telekomföretagen förutspår en kompetensbrist inom. Våra kurser och längre certifierande program är specialiserade för nyckelroller som IT-arkitekt, informationssäkerhetsarkitekt, CIO, verksamhetsutvecklare och Lead Developer, för att nämna några, säger Helena.

För att vända utvecklingen föreslås flera åtgärder i rapporten och en av de viktigaste lösningarna är högre utbildning och fortbildning under karriären.

På våra utbildningar får kursdeltagarna den spetskompetens de behöver och utbildningsresan är alltid högsta prioritet för oss, avslutar Helena.