Nyheter

Lyckade branschdagar för blivande Yrkesförare

Runt två hundra personer som alla var intresserade av yrket som yrkesförare besökte branschdagarna 12 och 13 april som gymnasie- och vuxenskolan Yrkesplugget tillsammans med TYA (Transportfackens Yrkes och Arbetsmiljönämnd) och Arbetsförmedlingen arrangerade i skolans lokaler i Bromma.

Första dagen var högstadie- och blivande vuxelever inbjudna att träffa lärare och elever från Yrkesplugget samt representanter från Arbetsförmedlinge, Scania och TYA. De besökande fick köra lastbilssimulator, sitta bakom ratten på splitterny Scania dragbil samt blev informerade om de utbildningar till yrkesförare som Yrkesplugget erbjuder.

Dagen efter anordnades en renodlad rekryteringsdag. Yrkesplugget hade dagen till ära bjudit in några företag  där Yrkesplugget har elever som praktiserar, och som jagar yrkesförare. Företagen som hade representanter på plats var DB Schenker, Hägerstens Åkeri, Carrier, Mathem, Polfärsk, Widrikssons och Kyl och Frysexpressen. Målgruppen för dagen var dels avgångselever men även de som har både ett och två år kvar på sin utbildning. Inbjudna var också arbetssökande utifrån med behörigthet för lastbil och släp.

Arbetsförmedlingen som deltog med representanter båda dagarna informerade om sina utbildningar till yrkesförare. TYA:s representant berättade om regelverk, rättigheter och skyldigheter.

– Detta var ett test där vi lärde oss vad som var bra och vad vi skall ändra på till nästa gång. Men helt klart så skall vi fortsätta med aktiviteter som denna. Vi gjorde även ett försök att bjuda in studie- och yrkesvägledare, och de som kom, trots hög arbetsbelastning uppskattade aktiveteten mycket. Likaså gjorde högstadieeleverna samt de som sökte vuxenutbildning. Även företagen var nöjda med utfallet vad gällde rekryteringsdagen samt med de möten de hade med eleverna som är under utbildning till yrkesförare, Säger Börje Lundén som är marknadschef på Yrkesplugget

Nästa branschdag för yrkesförare blir i höst, datum för detta fastslås innan sommaren.