Nyheter

Miljön nedprioriterad när svenskarna vårtvättar bilen

Fyra av tio svenskar tvättar bilen hemma på uppfarten eller gatan, trots den negativa miljöpåverkan. En undersökning från Kantar Sifo på uppdrag av OKQ8 Scandinavia visar att miljön alltså inte är särskilt prioriterad bland svenskarna när det är dags att vårtvätta bilen.

Istället är det fåfängan som styr – mer än varannan uppger att den främsta anledningen till att de tvättar bilen är när den är så smutsig att de skäms.

Miljöaspekten kommer först på fjärde plats när svenskarna listar de viktigaste faktorerna vid val av biltvätt, efter faktorer som pris och renlighet. Det visar en undersökning av Kantar Sifo genomförd på uppdrag av OKQ8 Scandinavia. Fyra av tio svenskar uppger dessutom att de tvättar bilen hemma på uppfarten, gräsmattan eller på gatan. Var femte saknar dock kunskap om att denna typ av tvätt leder till att smutsigt tvätt- och sköljvatten rinner rakt ner i dagsvattenbrunnar vilket förorenar sjöar och vattendrag.

– Det är viktigt att upplysa människor att det inte är miljövänligt att tvätta bilen hemma, som många kan tro. I flera kommuner är det till och med ett miljöbrott att tvätta bilen på gatan. Har man möjlighet att istället tvätta bilen på en station tar ett reningsverk hand om det smutsiga vattnet, samtidigt som du får tillgång till Svanenmärkta tvättprodukter, säger Alexandra William-Olsson, Kommunikationschef på OKQ8 Scandinavia.

Undersökningen visar att den främsta orsaken som driver svenskarna till att tvätta bilen är fåfänga – mer än varannan väljer att tvätta bilen när den är så smutsig att de skäms.

Undersökningen utfördes av Kantar Sifo på uppdrag av OKQ8 Scandinavia. Undersökningen utfördes februari 2017 med 1012 svenska bilister runt om i landet.