Nyheter

Skredet vid Tegelbruket ingen fara för kanalsäsongen

Den 5 april inträffade ett mindre jordskred på norra sidan av Göta kanal i höjd med Tegelbrukets sluss utanför Söderköping. Geotekniska undersökningar har nu genomförts och kan konstatera att skredet inte kommer att påverka Göta kanals öppning för säsongen den 2 maj.

Skredet som inträffade för en dryg vecka sedan var av det mindre slaget. Eftersom AB Göta kanalbolag ställer väldigt höga krav på att kanalanläggningen ska vara säker, spärrades dock området av och en geoteknisk undersökning genomfördes.

– Underökningen visar att kanalbanken i det drabbade området behöver stärkas, men det kommer inte att påverka öppningen av kanalen för säsongen, säger Roger Altsäter, vd på AB Göta kanalbolag.

Den aktuella kanalsträckan är nu vattenfylld. Pålningsarbeten för att förstärka och stabilisera kanalbanken och kringområdet kommer att påbörjas under dagen idag och beräknas vara klara inom två veckor. Under arbetet kommer 50-70 granpålar att pressas ner i marken i dubbla rader. Det innebär att området, inklusive den nya tillfälliga bron kommer vara helt avspärrat.

– Säkerheten är oerhört viktig för oss därför kommer området nu att spärras av helt under det pågående arbetet för att ge maskinerna det arbetsområde de behöver, säger Roger Altsäter.

I och med att kanalen nu vattenfylls avslutas även arbetet med den nya kanalbanken på södra sidan för säsongen. Arbetet är ett av de största sedan invigningen av Göta kanal och en del av det stora upprustningsprojektet Göta kanal 2.0. Som tidigare berättats har dessa arbeten dock ingenting med jordskredet att göra.

– Vi kommer att avsluta arbetet med den nya kanalbanken enligt planerna och återupptar dem igen efter kanalsäsongen. Nu ser vi fram emot invigningen den 2 maj och den 187:e kanalsäsongen, avslutar Roger Altsäter.

Foto: AB Göta kanalbolag