Nyheter

Nya åtgärder ska minska trafikbuller i Linköping

Kommunens första åtgärdsprogram mot trafikbuller. Vinterbelysning i kommunens mindre orter. Fler bostäder i Ekholmen med nytt detaljplaneprogram. De ärendena presenterades vid dagens pressträff inför samhällsbyggnadsnämndens sammanträde.

Enligt ett EU-direktiv är kommuner med mer än 100 000 invånare skyldiga att ha ett aktuellt åtgärdsprogram för buller. Kommunens åtgärdsprogram för buller omfattar väg- och tågtrafikbuller.

2015 gjorde kommunen en bullerkartläggning. Den finns på linkoping.se/trafikbuller, där kan man zooma in och se tåg- och vägbullerkartan. Generellt gäller att ju mer trafik det är på gatorna desto mer bullrar det.

När vi bygger nya bostäder idag ställs hårda krav på isolering från buller. Äldre hus är däremot inte alltid lika tysta, och nu behöver vi göra åtgärder för att förbättra Linköpingsbornas ljudmiljöer, säger kommunalrådet Elias Aguirre (S).

I kommunens åtgärdsprogram finns dessa åtgärder:

• Åtgärder i befintliga bostäder – fasadåtgärder, byta ut till fönster med bättre ljudisolering. Under 2019 ska kommunen ta fram en modell för bullerskyddsbidrag för att kunna ge bidrag till fönsteråtgärder för de mest bullerutsatta bostäderna i staden.

• Begränsa bullret vid källan – t ex försök med tyst asfalt/lågbullrande vägbeläggning, sänkta hastigheter samt genom satsning på cykel, gångtrafik och kollektivtrafik som kan minska biltrafiken (hållbart resande/mobility management).

• Bevara och utveckla områden med ljudmiljö – tysta miljöer i parker och grönområden samt bullernivåer vid förskole- och skolgårdar.

• Kunskapsuppbyggnad och dialog – öka kunskap om buller – i planering av nya bostäder samt information till allmänheten på webbsidan.

Åtgärdsprogrammet ska gälla för perioden 2018 – 2022.

Även om det inte funnits ett åtgärdsprogram tidigare, så har kommunen gjort insatser mot buller på utsatta fastigheter. Kommunens hastighetsplan syftar till lägre hastigheter och därmed lägra buller. Likaså ska insatser för ökat resande med cykel och kollektivtrafik bidra till minskat trafikbuller.

Kommunens plan är att ta fram en modell för bullerskyddsbidrag som fastighetsägare kan söka pengar ur för att minska bullret på de platser där det är högst i dag. Det kan till exempel gälla ljudisolerade fönster.