Nyheter

Vattenfall storsatsar på laddinfrastruktur för elbilar i Europa

Inom fem år ska Vattenfall bli en ledande operatör inom laddinfrastruktur i nordvästra Europa. Målet är att då ha nått en miljard kronor i omsättning.

– Vi fortsätter att utvecklas för att möta det nya energilandskapet och möta de behov våra kunder har. Elbilar är på ingång i stor skala och laddningen av dessa ska vara enkel. Det driver både oss och våra partners och vi ska satsa helhjärtat på att bygga en av nordvästra Europas största laddnätverk, säger Vattenfalls koncernchef Magnus Hall.

Vattenfalls befintliga verksamhet för laddlösningar omfattar i dag drygt 60 anställda i Tyskland, Nederländerna och Sverige och växer snabbt. Under 2018 börjar InCharge’s produkter och tjänster för hemma-, företags- och publik laddning successivt även att erbjudas i Storbritannien, Frankrike och Norge där Vattenfall redan har en del verksamhet.

— Från och med nu kommer laddnätverket InCharge att i princip dubbleras i storlek varje år för att möta en kraftig tillväxt av elbilar. Målet är att om fem år ha en årsomsättning på en miljard kronor, säger Tomas Björnsson, chef för Vattenfalls affärsområde E-mobility.

Vattenfalls strategi är att bli fossilfria inom en generation och i investeringsplanen för 2018-2019 har Vattenfall avsatt tre miljarder kronor för utvecklingen av nya affärer, bland annat för laddinfrastruktur och batterilagring.

Parallellt med utbyggnaden av laddinfrastruktur har Vattenfall beslutat sig för att elektrifiera hela sin fordonsflotta om 3 500 bilar som ska ersättas med el- eller laddhybrider till 2022.

Fakta:
Laddnätet InCharge lanserades i november 2016 och byggs tillsammans med städer, företag, kommuner och lokala energibolag. Just nu består laddnätet av 8 800 laddpunkter, Läs mer på www.goincharge.com