Nyheter

Hamnar runt Östersjön dåliga på att hantera spökgarn

Bara runt hälften av undersökta hamnar runt Östersjön har möjlighet att ta emot och återvinna spökgarn och andra uttjänta fiskeredskap. För att enbart hantera spökgarn är siffran ännu lägre. Det visar en undersökning av 50 hamnar i fyra länder runt Östersjön, däribland Sverige. Studien är genomförd inom ramen för EU-projektet MARELITT Baltic där bland annat Håll Sverige Rent deltar.

– Det är många hamnar runt om i regionen där yrkesfiskarna inte har någon möjlighet alls att sortera ut de spökgarn som påträffas ute till havs, och inte heller de fiskeredskap som är uttjänta och som måste kasseras. Dessutom håller fisket på att dö ut vid en rad östersjöhamnar vilket säkerligen påverkar kommunernas intresse för att tillhandahålla mottagning av fiskeredskap, säger Vesa Tschernij, projektledare för MARELITT Baltic, Simrishamns kommun.

I studien undersöktes kapaciteten att ta emot och möjligheten att sortera ut spökgarn och uttjänta fiskeredskap i 50 hamnar i Sverige, Tyskland, Polen och Estland. Runt hälften av hamnarna har inte tillräckligt med containrar för utsortering av avfall. Ofta finns bara en container för alla typer av avfall och ingen möjlighet alls att sortera ut fiskeredskapen.

Hamnarna i Tyskland och Polen har bättre förutsättningar för att hantera och sortera av spökgarn inför återvinning än Sverige och Estland.

I de flesta fall har hamnpersonalen andra prioriteringar än att sortera ut fiskeredskap, eller så saknas resurser. Det finns också brister i informationen till yrkesfiskarna, som oftast inte vet var eller när de uttjänta fiskeredskapen ska lämnas för återvinning. Det saknas information både på plats och på webbsidor och i andra kanaler.

– Det räcker inte att bara ställa ut fler containrar, utan det krävs ett omfattande arbete med både praktiska lösningar och information och kommunikation till yrkesfiskarna i hela regionen. Vi vet att det finns ett stort miljöintresse bland hamnpersonalen och var femte hamn har tidigare deltagit projekt som till exempel Fishing for litter, säger Marek Press, projektledare, Keep the Estonian Sea Tidy och författare till rapporten. 

Studien visar även att det hittills har saknats regionalt samarbete för att lösa problemet med spökgarn, och det saknas även en förståelse för utmaningarna som är relaterade till insamling och hantering av uttjänta fiskeredskap.

Rapporten har tagits fram inom ramen för EU-projektet MARELITT Baltic. Syftet med projektet är att kartlägga förekomsten av spökgarn i området och städa bort dessa i utvalda problemområden. Projektet ska även utvecklas möjligheter till mottagning och återvinning av spökgarn i hamnar.

Foto: Marek Press