Nyheter

Eaton ska få ner antalet driftstopp på järnvägen

Eaton har vunnit upphandlingen av att leverera avbrottsfri kraftförsörjning, så kallad UPS, till Trafikverket. Den tvååriga affären kommer göra det möjligt för Trafikverket att förbättra och säkerställa att elsystemen fungerar vid strömavbrott, som i sin tur leder till färre driftstopp. Samarbetet startade 1 mars och avtalet har ett uppskattat värde på 85 miljoner kronor.

Trafikverket ansvarar för den långsiktiga planeringen av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Det är samhällskritiska funktioner som är beroende av avbrottsfri el.

– Elnätet är en infrastruktur som är minst lika viktig som vägnätet och om inte elnätet fungerar resulterar det i strömavbrott som kan påverka många människor. Vi är därför glada att Trafikverket gav oss förtroendet att leverera vår UPS-lösning för säkra upp deras elnät och därmed minimera risken för strömavbrott, säger Mathias Jensén, Regional Sales Manager, Eaton.

– Med vår leverans av UPS-lösningar kommer vi att kunna minska variantrikedomen, kvalitetssäkra produkterna och därmed minska risken för driftstopp orsakat av elavbrott. Det kan exempelvis handla om att tågdriften kan fortsätta fast det ordinarie elnätet inte fungerar och att kunna strömförsörja datorer samt signal- och växelsystem, säger Mathias Jensén.

Enligt ramavtalet kommer Eaton, utöver leverans av avbrottsfri kraft, även underhålla och utföra service på UPS-systemen. UPS (Uninterruptible Power Supply) eller avbrottsfri kraftförsörjning är en funktion som garanterar en hög kvalitet på växelspänning till elförbrukare. Funktionen finns mellan den ingående kraftmatningen och elförbrukaren i syfte att skydda mot strömavbrott och störningar på elnätet. UPS-enheten innehåller bl. a. ett batteri som finns för att säkra funktionen när ordinarie strömkälla inte finns.