Nyheter

Optimerad väghållning på nya Ford Mustang

Nya Ford Mustang har försetts med MagneRide, en teknik med magnetisk vätska i stötdämparna. Tekniken skapar en optimerad körupplevelse med förfinad väghållning. Samma teknik används i proteser för elitidrottare med funktionshinder, där exempelvis snowboard- och skidåkare blir mer stabila och får en snabbare reaktionsförmåga.

Användningen av magnetisk vätska i nya Mustangs stötdämpare gör att bilen kan bjuda på ännu mer körglädje än tidigare. MagneRide, som tekniken kallas, innebär att sensorer känner av vägförhållanden och elektromagneter styr metallpartiklar i stötdämparnas olja. Det magnetiska fältet justeras sedan automatiskt 1 000 gånger per sekund för att justera partiklarna i varje stötdämpare så de är hårdare vid snäva kurvor, eller mjukare när du vill cruisa fram.

Samma typ av teknik finns även i proteser för elitidrottare, som där hjälper till att stabilisera och även generera en mer direkt reaktion på yttre stimuli. För exempelvis snowboard- eller skidåkare som har knäproteser, innebär den magnetiska vätskan att protesen kan hantera hårda landningar, bland annat genom den förbättrade reaktionsförmågan.

– Elitidrottare tävlar i extremt utmanande miljöer där kontroll är A och O. På samma sätt kan vi beskriva nya Mustang med MagneRide, somhjälper föraren att reagera på olika körförhållanden genom en exakt respons på varje unik situation, säger Joe Bakaj, chef för produktutveckling på Ford Europa.

Slankare, snabbare, tekniskt mer avancerad och mer personlig
Den nya versionen som börjar säljas under våren kan sammanfattas som slankare, snabbare, tekniskt mer avancerad och mer personlig. Med atletiskt utseende, sofistikerade motor- och upphängningsförbättringar, flera avancerade förarassistansfunktioner och nya möjligheter att anpassa bilens inställningar efter eget tycke och smak förväntas bilen få ett varmt välkomnande, inte minst i Europas Mustangtätaste land Sverige. Bilen erbjuds med en 5,0-liters V8-motor med 450 hästkrafter som gör 0-100 kilometer i timmen på 4,3 sekunder.

MagneRide är varumärkesskyddat av BWI Group.

Bild: Ford