Nyheter

Soluno vill spara 100 000 restimmar i månaden

Människan har sedan urminnes tider ständigt förflyttat sig för att utforska nya marker men i och med våra moderna färdmedel lever och agerar vi mer globalt än någonsin. På senare tid har resandet mest varit i form av turism men nu har även behovet av att resa inom jobbet ökat. Ständigt nås vi av nya rön om hur detta enträgna resande påverkar miljön på ett negativt sätt. På telekomföretaget Soluno vill man spara Sverige 100 000 restimmar per år genom att kunna samarbeta lättare på distans.

Vägtrafiken är den stora boven i dramat och påverkar klimatet mest. Med vägtrafik menas vanliga personbilar, lastbilar och bussar. Att köra ensam i bilen påverkar miljön ungefär lika mycket som att sitta samma tid i ett flygplan.

Och det är inte bara klimatet som påverkas av vårt resande. Buller från flyg, järnväg och vanlig vägtrafik stör ca två miljoner svenskar. Utsläppen, i sin tur, påverkar även vår hälsa på ett negativt sätt.

Telekomföretaget Soluno vill ändra denna trend
Soluno BC jobbar med molnbaserade telefonilösningar och har specialiserat sig på hur man kan effektivisera både kontakten med kunder och det interna samarbetet. Deras ambition är nu att minska svenskars restid inom arbetet med hela 100 000 restimmar per år.

Vi ser oss som ett modernt företag i framkant. Att ha ett tydligt miljötänk är något som är väldigt viktigt för oss på Soluno. Genom smarta samarbetslösningar kan man utan tvekan göra ett stort avtryck på människors resvanor inom arbetet, säger Christian Hed, sälj- och marknadschef på Soluno.

Samarbeta via MiTeam
När det kommer till att ha kontakt med personer över distans är inte telefon, epost och sms några nyheter precis, men det är en grundläggande del av vår arbetsdag. Tyvärr är dessa lösningar oftast inte tillräckliga för att ersätta det faktiska mötet med människor.

– Men det finns lösningar på det problemet, säger Christian. Funktionen MiTeam, skapad av Mitel, har genom ett väl utarbetat gränssnitt lyckats skapa en plattform där parter kan samarbeta på ett obehindrat och naturligt sätt. 

Förutom klassiska videosamtal finns även chattfunktionen där man smidigt kan dela med sig av dokument till en eller flera personer. Med att-göra-listor fördelar man enkelt olika arbetsuppgifter och håller koll på hur arbetet fortskrider.

– Vi har kontor i både Stockholm och Göteborg vilket har medfört att vi har fått leva som vi lär, säger Solunos VD Mattias Ohde. MiTeam är en funktion som vi använder mycket själva och har sparat oss många restimmar den senaste tiden.

Att sätta sig in i nya funktioner på arbetsplatsen kan ses som jobbigt och tidskrävande, något som Soluno är väl medvetna om. ”Ledordet är enkelhet” säger Christan Hed. ”Det är avgörande att tjänsterna är intuitiva och enkla att använda, annars blir det bara som en extra uppgift att använda dem.”

Han fortsätter att berätta Solunos plan: ”Om alla våra 100 000 kunder använder MiTeam för att samarbeta på distans istället för att resa 1 timma per månad skulle vi sammanlagt kunna spara Sverige och miljön över 100 000 restimmar per månad”.