Nyheter

Strukton Rail siktar på fossilfritt 2030

Minskade koldioxidutsläpp, nolltolerans mot korruption och strävan efter jämställdhet och mångfald i en mansdominerad bransch. Det är några av målen som presenteras i Strukton Rails första integrerade års- och hållbarhetsredovisning.

Med den nya redovisningsformen ser Strukton nya möjligheter att redogöra för sin verksamhet, och företagets mål och visioner som samhällsaktör.

– Vårt viktigaste uppdrag är att bidra till att järnvägen fungerar. Sveriges järnväg är enormt viktig eftersom den är ett kugghjul i samhällets utveckling. Spårväg, järnväg och tunnelbana är dessutom bland de mest hållbara transportmedlen som finns och det är vi stolta att bidra till. Nu arbetar vi successivt för att även produktionen och övriga delar av vår verksamhet ska blir mer hållbara, säger Strukton Rails VD Robert Röder.

Redovisningen antogs i dagarna av styrelsen och presenteras nu i sin helhet för första gången. I redovisningen framgår bland annat att Strukton:

  • Under 2017 har genomfört en intressent- och väsentlighetsanalys för att ringa in prioriterade fokusområden för hållbarhetsarbetet.
  • Gick in i en ny fas av konsolidering och utveckling av verksamheten, efter flera år av ökad omsättning och företagsförvärv.
  • Har tagit beslut om en uppförandekod som blir vägledande för anställda och andra som verkar på Struktons uppdrag.
  • Har beslutat om en ny bilpolicy som innebär att alla bensin- och dieselbilar fasas ut för att successivt ersättas med elbilar, laddhybrider och biogasdrivna bilar. Målet är att minska koldioxidutsläppen och ha en fossilfri verksamhet år 2030, i enlighet med riksdagens målsättning.
  • Har antagit Jämställdhet och mångfald som ett prioriterat hållbarhetsområde och ska verka för en arbetsplats fri från diskriminering och trakasserier. Arbetet beskrivs i företagets Likabehandlingsplan.
  • Fortsätter utvecklingen av järnvägsunderhållet genom arbetsmetoden digital underhållsplanering. Metoden ska ge effektivare järnvägsunderhåll med exaktare prognoser och underhållsinsatser vid rätt tid, för att frigöra mer utrymme för tågtrafiken.
  • Tack vare regeringens satsningar på järnväg har ett bra orderläge med en orderstock på 7,5 miljarder kronor. Detta beräknas ge förutsättningar för en långsiktig och hållbar ekonomisk utveckling.
  • Under 2017 instiftade priset Strukton Innovation Award. Priset ska stimulera till innovativ utveckling som förbättrar säkerhet, arbetsmiljö, tillgänglighet, kapacitet och funktion på järnvägar i Norden.

– Under året har vi påbörjat flera viktiga arbeten för att blir en ännu bättre arbetsgivare, samhällsaktör och leverantör. Vi anser att vi har en nyckelroll i samhällsbygget som vi värnar om och vill bli bättre på. Allt vi lyckas med är våra duktiga medarbetares förtjänst, säger Robert Röder.