Nyheter

Geely blir storägare i AB Volvo

Nu är allt klart inför jätteaffären där kinesiska Geely köper en del av svenska lastvagnstillverkaren AB Volvo. Kinesiska myndigheter har gett klartecken, enligt uppgifter till Ekot.

Sedan 2010 är Geely majoritetsägare i personbilstillverkaren Volvo cars. Nu blir det kinesiska storägare även i AB Volvo som bland annat tillverkar lastvagnar, bussar och anläggningsmaskiner.

Geely lade bud på investeringsfonden Cevians aktier i AB Volvo som uppgick till 8,2 procent av aktiekapitalet.

Planerna har varit kända sedan slutet av förra året, men nu har kinesiska myndigheter givit sitt godkännande till affären, avslöjar Ekot.

– Vi har fått kinesiska myndigheters godkännande för detta aktieköp. Vi förväntar oss att slutföra affären någon gång före juni. Vi är i den sista delen av betalningen och aktieöverföringen, säger Daniel Li, finanschef på Geely Holding Group, till Ekot i samband med bilmässan i Peking.

Han säger vidare att man ser Sverige som sin andra hemort men att man inte kommer att kräva en styrelsepost i AB Volvo.

Geely är sedan tidigare storägare i den tyska Daimlerkoncernen som konkurrerar med både AB Volvo och Volvo cars på marknaden för lastbilar och personbilar.

Men enligt finanschefen på Geely ska det inte innebära någon intressekonflikt eller risk för att svenska jobb försvinner.

Källa: expressen.se