Nyheter

SAFER Trafiksäkerhetscentrum expanderar

Det är nu 36 olika företag, forskningsinstitut och lärosäten som tillsammans verkar för en säkrare trafikmiljö under SAFER-paraplyet. Nya i familjen är Scania, Veoneer, Aptiv, HiMinds, Tekniska Högskolan i Jönköping och Smart Eye.

Scania och Veoneer går in på samarbetsplattformen som forskningspartners och de övriga fyra som medlemmar*.

– Otroligt roligt att vi expanderar verksamheten. De nya företagen och organisationerna är varmt välkomna in i vår forskningsmiljö. De har kunskap och kompetens som stärker vårt bidrag till säker och hållbar mobilitet ännu mer och breddar vår forskningsbas ytterligare, säger SAFERs föreståndare Magnus Granström.

Scania är en välbekant tillverkare av tunga fordon och Veoneer är det nya företag inom Autoliv som nyligen avknoppades för att fokusera på utveckling av aktiva säkerhetssystem.

Reimert Sjöblom från Scania berättar mer hur företaget planerar att bidra till SAFERs forskning:

– Vi strävar efter att vara en drivande partner för att minska trafikskador och dödsfall i trafiken genom forskning och utveckling.

Veoneer avser att bidra med kunskap inom automation och aktiva säkerhetssystem:

– Vår förväntade fördel med partnerskapet i SAFER är att fortsätta det framgångsrika forskningssamarbetet vi tidigare drivit under namnet Autoliv, säger Ola Boström från Veoneer.

De fyra nya medlemmarna är:

• Aptiv – globalt tekniskt företag som utvecklar säkerhetsteknik och teknik för uppkopplade bilar till bilindustrin.
• HiMinds – är ett professionellt serviceföretag som specialiserat sig på mjukvaruutveckling i projekt som använder inbyggda system, smartphones och molntjänster. Fokus är innovation och effektiv produktutveckling inom ”Internet of things”.
• Tekniska Högskolan i Jönköping – är en av fyra skolor vid Jönköping Universitet som har forskningsfokus riktade mot industriell produktrealisering i samarbete. Forskningsområden som är relevanta för SAFER är material och tillverkning, produktutveckling och datavetenskap och informatik.
 Smart Eye – global, men förankrad lokalt, leverantör av eye-tracking-teknik till bilindustrin för utveckling av aktiva säkerhetssystem.