Nyheter

Världens största flygplats

I oktober öppnar Turkiets nya flygplats som ska kunna ta emot 200 miljoner passagerare varje år. Kostnaden för bygget sägs hamna på över hundra miljarder kronor, skriver Aftonbladet.

Istanbuls nya flygplats blir en orgie i futuristisk arkitektur. Och det är inte bara designen som ligger på topp, flygplatsen kommer även att bli världens största. Vid starten ska man kunna ta emot 90 miljoner passagerare, men målet är att flygplatsen ska kunna hantera upp mot 200 miljoner resenärer när alla terminaler är färdiga 2028.

Det blir då världens största flygplats.

Det kommer att bli den största terminalen under ett och samma tak med en yta på en miljon kvadratmeter. Trafiktornet är tulpanformat och som taget ur en rymdfilm. Terminalen kommer att använda all den senaste tekniken för incheckningar och passkontroller. Restaurangområdet är 32 000 kvadratmeter stort och kommer att erbjuda allt från gourmet- till snabbmat, skriver Aftonbladet.

Utanför den stora terminalen och de sex landningsbanorna skapas ett område med hotell, en stor park, en moské, konferensanläggning och ett medicinskt center.

Flygplatsen kommer att ha världens största skattefria shoppingområde och Europas största parkeringsplats med plats för 24 000 bilar, enligt dailymail.co.uk.