Nyheter

Låga betyg för säkerheten på nytillverkade bilar av äldre modell – Fiat Punto värst

Rankningen från det europeiska utvärderingsprogrammet för nya bilar Euro NCAP visar att nytillverkade bilar av äldre modell får låga betyg när säkerheten testas, skriver Dagens Industri.

– Resultatet visar tydligt att de som inte uppdaterar sina bilars säkerhet snabbt hamnar efter, säger Euro NCAP:s generalsekreterare Michiel van Ratingen till Expressen.

Under 2017 genomförde Euro NCAP totalt 70 tester av nya bilars säkerhet.  En bil som stod ut under året var Fiat Punto, som är den första bilen som någonsin har fått noll, av fem möjliga, stjärnor.

Vid ett test för 18 år sedan fick Fiat Punto 4 av 5 stjärnor, enligt Euro NCAP:s arkiv. Men eftersom kraven i testerna höjs årligen, och Fiat inte har uppdaterat sin bil i tillräckligt hög utsträckning, har betyg rasat i fjolårets test.

Fiat Punto är det tydligaste exemplet på när en tillverkare fortsätter att sälja en produkt som är långt förbi sitt bäst före-datum. Den som får betala för det är den ovetande bilköparen, fortsätter Michiel van Ratingen till Expressen.

Den näst sämsta bilen är dock inte en småbil, utan ett riktigt kraftpaket:

Ford Mustang.

Ford Mustang fick 2 av 5 stjärnor. Orsaken anses vara att den är anpassad efter amerikanska, det vill säga lägre, säkerhetskrav. Dock kom Mustang med en uppdaterad version senare under 2017 som fick tre stjärnor i ett omtest. Men Michiel van Ratingen är ändå kritisk mot Ford.

– Fords attityd till säkerheten borde oroa deras kunder, säger han till Expressen.

Den bil som fick högst betyg är Nissan Leaf som fick full pott. Det är dessutom den första helt elektriska bilen som får högsta betyg.