Nyheter

Strejker, VD-avhopp, dyrare flygbränsle – problem för Air France-KLM

Nu kollapsar Air-France/KLM:s aktie i måndagens handel på Parisbörsen. Man är hårt pressade från flera håll med stigande bränslepriser och en ogynnsam eurokurs. Men det är strejkerna som är bolagets största huvudvärk, skriver Dagens Industri.

Löneförhandlingar  har pågått sedan i februari men inte kommit någonstans. De anställda har gått i ett flertal strejker som hittills kostat bolaget uppemot 300 miljoner euro, drygt 3 miljarder kronor. På måndagen har bolaget ställt in 15 procent av flygningarna, på grund av strejkerna och och även på tisdagen väntas det bli strejk.

Personalen vill se lönehöjningar på 6 procent efter att haft frysta löner sedan 2011. Bolaget har kontrat med en löneökning på 2 procent. När de anställda nobbade det senaste budet lämnade vd Jean-Marc Janaillac på fredagen sin post, rapporterar Dagens Industri.

Air France är därmed i bottenklass av alla de 26 bolag som ingår i Bloomberg World Airlines Index.

Frankrikes finansminister Bruno Le Maire varnar för att flygjättens hela framtid står på spel efter att flygjättens vd sagt upp sig i vredesmod. 

Jag uppmanar alla att ta sitt ansvar, besättningar, markpersonal och piloter som begär omotiverade löneökningar, sa Bruno Le Maire till tv-kanalen BFM på söndagen.

 – Det är en enorm röra som torde vara till stor glädje för våra konkurrenter, konstaterade Jean-Marc Janaillac, som lämnar bolaget formellt den 15 maj.