Nyheter

Kia introducerar 48V mildhybrid

Uppdaterade Sportage blir först ut med ett 48-volts mildhybridsystem när den lanseras under hösten. Elkraften avlastar dieselmotorn och ger lägre förbrukning och utsläpp.

Kia presenterar ett nytt drivsystem med 48-voltssystem.Först ut som mildhybrid är kommande Kia Sportage med dieselmotor, den uppdaterade modellen lanseras under hösten. Näst på tur är nya Kia Ceed som får tekniken under 2019.

Kia är först bland biltillverkarna med att erbjuda hybrid, laddhybrid, elbil och 48-voltsteknik i modellprogrammet.

Med 48-voltstekniken blir hybriddrivning ekonomiskt överkomlig och banar väg för en bred tillämpning. Genom att elektrifiera traditionella drivsystem kan förbrukningen och utsläppen sänkas. Koldioxidutsläppen minskas med upp till 4 procent (mätmetod WLTP) respektive 7 procent (NEDC).

Tekniken kombinerar en dieselmotor med ett 48-volts elsystem bestående av ett kompakt litiumjonbatteri på 0,46 kWh och en kombinerad startmotor och generator. Systemet fungerar som start/stopp-system, avlastar förbränningsmotorn och ger extra vridmoment, men återvinner även energin när bilen frirullar eller bromsar.

Kia EcoDynamics+ dieselmildhybrid anpassas till olika växellådor liksom fram- och fyrhjulsdrift. Drivsystemet kommer även till bensinmotorer.
Kia planerar att lansera 16 modeller med avancerade drivlinor till 2025, däribland fem nya hybrider, fem plug-in hybrider, fem batterielbilar och en bränslecellbil.