Nyheter

Ny nationell cykelturismled i Skåne

Skånes arbete för att bli Sveriges bästa cykelregion stärks när Sydkustleden får status som nationell cykelturismled.

2019 blir det invigning av den nya leden som går utmed Skånes kust mellan Helsingborg och Simrishamn och binder samman de redan befintliga cykellederna Kattegattleden och Sydostleden. Därmed kan turister och boende erbjudas 90 mil sammanhängande högkvalitativ cykelled mellan Göteborg och Växjö, via Skåne.

– Det här positionerar Skåne som en av de bättre cykelregionerna i norra Europa. Cykelns roll i Skåne stärks, vilket är till gagn för skåningarna, säger Ulrika Geeraedts utvecklingsdirektör Region Skåne.

Bakom detta ligger en fokuserad satsning på över 130 miljoner kronor genom Cykelvägsplan för Skåne 2018-2029.

– Men vi behöver fortsätta vårt arbete med att öka andelen cykelresor, förbättra trafiksäkerheten och öka cyklandet bland barn och unga, säger Ulrika Geeraedts.

Höga krav
Kraven för att godkännas som en nationell cykelturismled är höga vad gäller exempelvis sevärdheter, service och trafiksäkerhet. Det är Trafikverket som står bakom klassificeringen och Skåne kan nu stoltsera med att samtliga nationella cykelturismleder i Sverige angör Skåne.

Kattegattleden och Sydostleden väcker stort internationellt intresse och Kattegattleden utnämndes nyligen till årets bästa cykelled vid mässan Fiets en Wanderbeurs i Holland.

Den nya leden invigs officiellt den 3 juni 2019, på ”World Bicycle Day”.

Mer information om Sydkustleden finns på skane.se/cykel

Foto: News Øresund – Jenny Andersson