Nyheter

Biljettpriserna på flyg upp i höst

Nu kommer flygbolagen troligen att höja biljettpriserna inför hösten. Det är stigande bränslekostnader som sätter branschen under hård press. Man har dessutom problem med mtoroerna , detta gör att Airbus har svårt att få fram nya plan.

Bränslepriserna har gått upp med närtmare 40% på ett år och det pressar samtliga flygbolag. För t.ex. Norwegian, som flyger mycket både i Europa och USA står bärnslet för 30% av kostnaderna. Det gör att för varje procentenhet som bränslekostnaden ökar så försämras Norwegians resultat med 100 miljoner kronor.

Lufthansa uppskattar att bränslet kostar 600 miljoner euro ,er 2018 än 2017. Vi har hört Norwegian prata om ökade bränslekostnader och även SAS är drabbat. Frågan är bara hur lång tid det tar innan den ökade bränslekostnaden börjar föras ut i form av högre biljettpriser, säger Jacob Pedersen, flyganalytiker på danska Sydbank till Svd Näringsliv.

Nu har flygbolagen försäkringar mot svängningar i bärnslepriserna men efterhand som dessa försäkringar löper ut så ökar trycket och behovet av att korrigera förlusterna.

– Då ser man om det går att höja biljettpriset. Och så tror jag det blir i september, oktober eller november, fortsätter Jacob Pedersen till Svd Näringsliv.

Orsaken till problemen med motorerna hos Airbus är att man har haft tekiska problem. Det har fått till följd att färdigbyggda flygplan står utan motorer vid anläggningarna i Toulouse och Hamburg.