Nyheter

Bilpremiärer, historisk racing, nostalgi och elbilar – bilfest på Djurgården

Det blir folkfest i bilens tecken på Djurgården söndagen den 20 maj. Tre bilpremiärer, historiska sportbilar, bilnostalgi och framtidens bilteknik möts på snart 100-åriga Gärdesloppet och nya eCarDrive.

Publiken kommer också att hänföras av de vackra motorljuden när gamla klassiska sport- och racerbilar kappkör i tävlingen Prins Bertil Memorial. Där rattar tv-profilen Paulo Roberto en röd Alfa Romeo Bertone med stilproffset Oscar Arrsjö som codriver.

Eleganta, sportiga och klassiska bilar paraderar och tävlar i Prins Bertil Memorial och publiken får provköra hypermoderna el- och hybridbilar, elcyklar och el-mc. Tre heta svenska bilpremiärer, elektriska Jaguar I-Pace, nostalgitrippen Alpine A110 och nya suven Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio. Djurgården är fylld av folkfest och bilupplevelser på söndag.

Med KAK som arrangör väcker man liv i en gammal nostalgisk skönhetsfest i Stockholms vackraste grönområde. Gärdesloppet, som hade premiär 1922, fyller gräsfälten vid Djurgårdsbrunn med vackra klassiska bilar. Här körs en biltävling med gamla sportbilsklassiker. Men här tävlar även bilbesättningar i vackraste klädseln från förr, Concours de Charme. För de yngsta körs ett klassiskt lådbilsrace.

Den motorhistoriska kortegen paraderar först genom hela Stockholm, med start söndagen den 20/5 kl 9.00 i Hagaparken och mål vid Djurgårdsbrunn. Därefter startar Gärdesloppet, som har fri entré och pågår mellan 10.00 och 16.00, fyllt med aktiviteter, kök och fika.

I år möter även historien framtiden. Här kan publiken få premiärköra de senaste elbilarna på området eCar Drive. Det blir första möjligheten i Sverige att få testa helt nya och omskrivna Nissan Leaf och samtidigt Teslas, Kias, Renaults och Mitsubishis senaste el- och hybridbilar, men även en stor del av Land Rovers exklusiva modellprogram. På GranTurismo Design Expo visas några av världens stora bilformgivares klassiska mästerverk.

Här landar också tre hett efterlängtade bilpremiärer;
Nya helelektriska Jaguar I-Pace utmanar pionjären Tesla i såväl storlek som pris, ca 800 000 kr. Precis som Teslas stora modeller är Jaguar I-Pace en rymlig familjebil med fyrhjulsdrift, massor av effekt (400 hästkrafter) och en räckvidd på nära 50 mil mellan laddningarna.

Den nya moderna Alpine A110 väcker nostalgiska minnen, den franska sportbilen som vann VM-rallyn med bland andra svenske Ove ”Påven” Andersson vid ratten. Den byggs efter samma koncept som ursprunget, en lätt bil i aluminium, med låg tyngdpunkt och raffinerad hjulupphängning för att skapa optimal väghållning.

Alfa Romeo premiärvisar Stelvio Quadrifoglio, ett kraftpaket med en 2.9 liters V6 Bi-Turbo och som levererar 510 hk vid 6500 varv. Prestandaversionen har redan hunnit sätta banrekord för suvar runt tyska Nürburgring.

Foto: Peter Gunnars, eCar Expo