Nyheter

Lund får uppvärmda torg och spårvagnshållplatser

Det står nu klart att Lunds kommun kommer att få uppvärmda torg och spårvagnshållplatser. Med hjälp av restvärme från forskningsanläggningarna MAX IV och ESS kan Kraftringen leverera en nyckelfärdig anläggning för markvärme som kommer att hålla torg och spårvagnshållplatser snö och isfria.

Smarta och innovativa sensorer ska avgöra när ytorna behöver värmas och reagerar på temperatur och nederbörd.

– Restvärmen från forskningsanläggningarna kan värma den nya stadsdelen Brunnshög genom det lågtempereradejärrvärmenät som Kraftringen anlägger. Nu kommer vi även att använda restvärmen för att värma hållplatser och torg längs med Spårvägen på Brunnshög. På resterande hållplatser ska returvärme värma hållplatserna. All uppvärmning är fossilfri. Det kommer att underlätta för kollektivtrafiken och lundaborna en kall vinterdag och är ett viktigt nästa steg i Kraftringens ambition att bidra till ett hållbart Lund, säger Magnus Hjern, programchef för Hållbara städer vid Kraftringen.

Snö- och isfria hållplatser innebär en ökad komfort och säkerhet för lundaborna med minskade risker för halka och benbrott. Vagnarna hålls dessutom rena och fräscha, eftersom passagerarna inte drar in snö och grus. Detta gör att underhållet även av vagnarna blir mindre.

– Det här är ett lysande exempel på hur vi tillsammans kan fortsätta att göra Lund mer hållbart och hur vi kan nyttja våra resurser på smartaste sätt. Med hjälp av forskningen på Brunnshög kan vi värma Lunds spårvagnshållplatser och därmed skapa ännu bättre förutsättningar för kollektivtrafiken och den kommande spårvägen, säger Emma Berginger, ordförande i Tekniska nämnden, Lunds kommun.

Kraftringen och Lunds kommun har tecknat avtal om att lägga ut markvärme i samband med att spårvägen byggs ut. Nio hållplatser och två torg kommer inledningsvis att täckas in; Clemenstorget, SUS Lund, Kårhuset, Ideonpark, Höjdpunkten, Solbjer, Södra Brunnshög med Brunnshög torg, MAX IV, Science Village Scandinavia inklusive Rydbergstorg. Lundaborna kommer att kunna ta del av uppvärmda hållplatser och torg samtidigt som spårvägen står klar år 2020.