Nyheter

Västtrafik gör uppmärksammad installation för kollektivtrafiken

”Pedagogiskt. Det borde pratas mer yta i trafikpolitiken.” Så skriver miljöminister Karolina Skog (MP) om Västtrafiks uppmärksammade installation. För att få bilister att se fördelarna med bussen genomför Västtrafik en manifestation för kollektivtrafiken på Gustav Adolfs torg i Göteborg. 

Initiativet har fått stort utrymme i sociala medier, och uppmärksammats av opinionsbildare, ministrar och riksdagspolitiker, bland andra Malena Ernman, Gudrun Schyman (FI), språkrör och vice statsminister Isabella Lövin (MP), socialminister Annika Strandhäll (S) och miljöminister Karolina Skog (MP).

Sedan 2011 har Västtrafik genomfört provåkarkampanjer i Västra Götaland. Just nu pågår ytterligare en kampanj där regionens bilister erbjuds gratis kollektivtrafik under två veckor. För att visa hur mycket plats bilarna tar har Västtrafik ställt upp 55 bilar och en buss på Gustav Adolfs torg i Göteborg. Under fredagen var Västtrafiks vd Lars Backström på plats på torget för att prata om kollektivtrafiken med göteborgarna.

– Provåkarkampanjer är ett viktigt verktyg för att få fler att upptäcka kollektivtrafiken. Det är tydligt att många väljer kollektivtrafiken bara de får prova, säger Lars Backström, vd för Västtrafik.

Västtrafik har sammanställt statistiken av alla provåkarkampanjer hittills. Resultatet visar att en halv miljon bilister har provåkt gratis med kollektivtrafiken sedan Västtrafiks första provåkarkampanj 2011. En femtedel av dem, cirka 100.000, har valt att fortsätta resa med Västtrafiks bussar, spårvagnar, tåg och båtar även efter provperioden.

Västtrafiks provåkning i siffror: 
9 kampanjer
2 miljoner erbjudanden till bilister om fria resor under två veckor
500.000 har testat kollektivtrafiken
100.000 personer har valt att fortsätta resa med kollektivtrafiken