Nyheter

Nu är Sveriges vackraste tågresa utsedd

Den natursköna tågresan mellan Lidköping och Mariestad över Kinnekulle har röstats fram som den vackraste tågresan i Sverige av landets resenärer. Resan går rakt igenom den fina naturen runt Vänerns strand, förbi dovhjortar och öppna fält och över Kinnekulle. På andra plats kom Kiruna och Narvik och tredje plats sträckan Järvsö och Ånge.

SJ står bakom tävlingen där personal och resenärer nominerat tolv bidrag som sedan landets resenärer röstat fram till en vinnare.

Sofia Lundborg, lokförare på SJ Götalandståg, kör tågsträckan över Kinnekulle varje arbetsdag. Hon tycker att svenska folket röstat klokt när de valde tågresan Lidköping och Mariestad till Sveriges vackraste.

– Det är häftigt att få köra tåg med så vacker natur alldeles intill spåret. Dovhjortar ute på slätterna, utsikt över Vänern, pittoreska stationshus och till och med havsörnar har jag sett. Att ha sådana vyer utanför lokförarhytten gör det lite extra roligt att jobba, säger hon.

På andra plats hamnar tågresan mellan Kiruna och Narvik, en resa genom fjällvärlden via Riksgränsen och längs branta bergsväggar vid Ofotfjorden vid Narvik. Sträckan mellan Järvsö och Ånge kom på tredje plats.Resan går förbi de vackra sjöarna Letssjön, Storsjön och den vidsträckta Hennan med bergen i bakgrunden.

– Det var många vackra sträckor bland de nominerade och en tuff kamp i täten. Även tvåan och trean är magiskt vackra tågresor. Sträckan Kiruna och Narvik går genom Europas sista vildmark och Järvsö-Ånge genom ett böljande landskap med sjöar och Hälsingegårdar, säger Karin Starkman Ahlstedt, kommunikationsstrateg på SJ.

SJ kör dagligen 1 100 avgångar från 275 stationer – från Narvik i norr till Köpenhamn i söder och från Stockholm i öst till Oslo i väst.I mitten av april lanserade SJ tävlingen Sveriges vackraste tågresa för att uppmärksamma alla de vackra resor som förbinder svenska städer.

12-i-topp – Sveriges vackraste tågresor

1. Sveriges vackraste tågresa: Lidköping-Mariestad över Kinnekulle

Den här tågresan går över Kinnekulle, ett platåberg vid Vänerns strand. Detta är ett sceniskt naturområde som har en rik flora och fauna. Under våren blommar bland annat ramslök och på vintern är det ofta ett vitt sagoland fullt med hjort och älg.

2. Kiruna-Narvik

En magisk tågresa genom fjällvärlden via Riksgränsen och längs branta bergsväggar vid Ofotfjorden vid Narvik. En fantastisk kombination av vatten, berg och grönska där du får uppleva både Sverige och Norge på samma resa.

3. Järvsö-Ånge

Förmodligen en av de vackraste delarna av Norra stambanan. Resan går förbi de vackra sjöarna Letssjön, Storsjön och den vidsträckta Hennan med bergen i bakgrunden. Trakten kännetecknas av vatten, böljande kullar och fina Hälsingegårdar.

4. Tenhult-Bankeryd via Huskvarna och Jönköping

Tågresan erbjuder en spektakulär utsikt över Vättern och Huskvarnadalen. Tåget åker dessutom en stund alldeles utmed Vätterstranden med en underbar vy över helt öppet vatten och den långa sandstranden i Jönköping. Vid god sikt kan resenärer även se Visingsö i horisonten.

5. Halmstad-Göteborg

Västkustbanan löper längs Hallands kust, från Göteborg via Varberg till Halmstad. Vid Varberg åker tåget längs havet och ger en fantastisk vy över den dramatiska kusten och Varbergs fästning.

6. Borlänge-Mora

En resa genom ett vackert Dalarna med skog, berg, sjöar och röda stugor. Järnvägen slingrar sig runt Siljans vikar och bäddas in i ett magiskt ljus, speciellt i gryning och skymning. Under resan gång korsas även den 3 mil långa Österdalälven vid Leksand.

7. Malmö-Helsingborg

En tågresa som är vackrast en vårdag då alla rapsfälten på Lundaslätten lyser gula. Sträckan går sedan längs med kusten och erbjuder utsikt över Öresund och Danmarks kust.

8. Laxå-Karlstad

Värmlandsbanan tar dig på äventyr genom de djupa värmländska skogarna. Tåget glider över den kurviga sträckan nästan som en berg-och-dalbana och passerar dramatiska landskap och blanka sjöar. Resan passerar även ett flertal vackra bevarade stationshus från 1800-talet.

9. Malmö-Köpenhamn

En resa över den fantastiska Öresundsbron. Det finns nog inget ljuvligare än att åka över sundet vid en soluppgång på sommaren. Dessutom är Malmö Central en av Sveriges vackraste tågstationer.

10. Kalmar-Alvesta-Göteborg

En 350 kilometer lång sträcka från kust till kust från Kalmar i öst till Göteborg i väst. Resan erbjuder stor variation, genom skogarna i Småland vidare mot lövskogar och odlingslandskap runt Borås och slutligen fram till Västkusten.

11. Ludvika-Örebro

En mysig och äldre järnvägssträcka genom Bergslagens orörda vildmark med raviner, gammal tallskog, sjöar, myrar och tjärnar. Det eleganta stationshuset i Örebro är också K-märkt och ritades av Adolf W. Edelsvärd 1862.

12. Södertälje-Eskilstuna-Arboga

En sträcka i hjärtat av Mellansverige som trafikeras av många resenärer på väg till och från arbete i Stockholmsområdet. Resan erbjuder stor variation, höga broar och djupa bergskärningar samt en vacker utsikt över Södertäljes inlopp och över den anrika museibanan vid Läggesta.

Så gick tävlingen till:
SJs personal har under januari och februari nominerat vackra tågresor runt om i Sverige som SJ kör. Dessutom har resenärer via tidningen Kupé haft möjlighet att nominera ytterligare bidrag. För att utse en vinnare har det skett en öppen omröstning på SJs hemsida under april.

På bilden:
Sveriges vackraste tågsträcka går mellan Lidköping och Mariestad. Bilden på tåget är taget vid station Trolmen.
Foto: Anna Hållams