Nyheter

Preem och RenFuel skapar världens första ligninanläggning för biodrivmedel

Preem och RenFuel undersöker, att i samarbete med Rottneros, uppföra världens första ligninanläggning för biodrivmedel vid massabruket i Vallvik, Söderhamn. Anläggningen beräknas producera en årlig volym om 25-30 000 ton lignin och vara färdigställd till 2021.

Samarbetet mellan företagen innebär att Preem blir den första drivmedelstillverkaren i Sverige att använda lignin i sin produktion. Genom bolaget Lignolproduktion AB, som samägs av Preem och RenFuel, är ambitionen att nå en total årlig produktionskapacitet om 300-500 000 ton lignin, förutsatt att fler anläggningar likt den vid Vallvik uppförs framöver.

– Lignin kan raffineras till både förnybar diesel samt förnybar bensin och användas i alla fordon. Lignin kommer, precis som tallolja, bidra till att vi kan fasa ut fossila drivmedel än mer. Det är en värdefull råvara i våra satsningar på förnybara drivmedel baserade på restprodukter från svenska skogen, som dessutom finns tillgänglig i stora volymer, säger Petter Holland, vd på Preem.

– RenFuels ligninolja, Lignol, har stor klimatnytta och är en nyckelfaktor för att uppnå Sveriges mål om att transportsektorn ska minska sina fossila utsläpp med 70 procent från 2010 till 2030. Lignol gör dagens bensin- och dieselbilar till miljöbilar. Hela dagens fordonsflotta kan moderniseras med denna typ av drivmedel, säger Sven Löchen, vd på RenFuel, som också ser stora exportmöjligheter av innovationen till länder som likt Sverige har stor tillgång till etablerad skogsproduktion.

Provleveranser av lignin från Rottneros massabruk i Vallvik har redan påbörjats till RenFuels testanläggning, som uppförts med stöd av Energimyndigheten, för framställning av lignol. Lignololjan tas därefter in i Preems raffinaderier där råvaran processas till biodrivmedel.

– Rottneros är mycket angeläget om att bidra till att stärka Sveriges bioekonomi, där massaindustrin redan utgör en viktig del. Förutom att bidra till transportsektorns omställning ger avyttringen av lignin oss också möjlighet att öka vår massaproduktion. På det sättet gynnar samarbetet alla parter, säger Ragnar Lundberg, Teknisk Direktör på Rottneros.

Under 2017 såldes cirka 9 000 000 kbm drivmedel totalt i Sverige, varav drygt 1 900 000 kbm motsvarades av biodrivmedel, enligt Svenska Petroleum och Biodrivmedel Institutet (SPBI). Cirka 15 procent av allt biodrivmedel producerades i Sverige, resten importerades från andra länder.

På bilden:
Vallviks bruk.
Foto: Rottneros