Nyheter

Inicio får anslag för sommarskola för unga i Kista Rinkeby

Den 24 maj antog Kista Rinkeby stadsdelsnämnd Inicio´s ansökan om stödfinansiering för att ordna sommarskola för ungdomar och nu startar en intensiv marknadsföring för att nå ut till intresserade. Från början var idén att utveckla den kortkurs om app-design som hölls i samarbete med Kista Bibliotek i början av året men när testbädden Urban ICT Arena frågade om Inicio kunde vara med och göra Grönlandsparken till en aktiv mötesplats kom idén om en sommarskola med sensorer i utemiljö.

Inicio har sedan 2016 ordnat öppna workshops för allmänheten om digital teknik och elektronik och mer riktade insatser för skolungdomar samt specialarrangemang för unga tjejer så att de får träffa förebilder och praktiskt förstå vilka möjliga studieval och yrkesroller som ryms inom informations- och kommunikationsteknik. Med en bas i Kista Mentorspace sammanför Inicio som icke-vinstdrivande part aktörer från universitet – forskning och utbildning, med företag, entreprenörer och offentlig sektor.

Det ska bli väldigt roligt att ordna sommarskola här i Kista, säger Mikaela Illanes, grundare av Inicio och student på KTH inom Människa-Dator-Interaktion. Jag växte upp utan förebilder eller vägledning inom tekniska yrken eller studier och jag har verkligen haft glädje av att jag hittade min väg. Därför brinner jag för att genom Inicios mentorskap bli en långsiktig länk till andra för livslångt lärande inom digital teknik och att vårt community hjälper till att utveckla även andra kunskaper som rör teknik t ex om integritet, design och användarvänlighet.

– Vi utvecklar våra egna tekniklösningar för våra workshops här i Kista Mentorspace, berättar Mark Smith, medgrundare av Inicio och professor på skolan för Elektronik och Datavetenskap på KTH´s campus i Kista. Under sommarskolan i augusti kommer vi att bjuda in deltagarna att först diskutera vad de vill göra i Grönlandsparken och sedan hur vi ska bygga enkla enheter med sensorer och styrning av till exempel fontänerna eller för att skapa mer interaktivitet med andra besökare.

Utöver anslaget från stadsdelsförvaltningen har Glad Stad erbjudit sponsring med olika insatser för sommarskolan. Under sommaren 2018 kommer det att spelas musik i parken lunchtid och olika foodtrucks kommer att erbjuda spännande streetfood från världens olika hörn. Kista bibliotek som är en samarbetspartner till Inicio sedan länge bidrar med marknadsföring och med att visa upp resultaten av sommarskolans idéer.

– Andra aktörer inom digitala biblioteket och makerpedagoger från andra kunskapsmiljöer har visat sitt intresse att medverka och vara inspiratörer eller mentorer. Det kan bli en väldigt livlig plats under de tio dagar i augusti vi planerar att ha 20 ungdomar samt en parallell kurs för lärare i Grönlandsparken, säger Mikaela Illanes.