Nyheter

Efter flygskatten: Två USA-linjer läggs ner och en inrikeslinje akut hotad

Två linjer från Stockholm till USA läggs ner och linjen mellan Stockholm och Skellefteå uppges vara allvarligt hotad.

– För en liten global stad som Stockholm slår detta direkt mot konkurrenskraften, säger Maria Rankka, vd på Stockholms Handelskammare.

Stockholms Handelskammare har av flygbolaget Norwegian informerats om att linjen mellan Stockholm och Las Vegas läggs ner och att fler långlinjer från Arlanda kan drabbas av nedläggning eller få färre avgångar. Linjen mellan Stockholm och Oakland/San Francisco kommer vara stängd denna vinter och riskerar att på sikt läggas ner permanent.

Utöver det uppger Norwegian att sträckan Stockholm-Skellefteå drabbats hårt av flygskatten och att det finns en överhängande risk att även den måste avvecklas.

Linjen mellan Stockholm och Oakland/San Francisco har varit viktig för att binda samman det svenska tech-klustret med Silicon Valley.

– Det här är ett politiskt skapat problem. Att flygskatten skulle påverka linjer som på marginalen varit lönsamma borde regeringen förutsett när man valde att gå fram med en reform som i praktiken bara flyttar utsläppen och försämrar Sveriges konkurrenskraft gentemot omvärlden, säger Maria Rankka.

Samtidigt uppger Norwegian att Norge och Danmark får betydligt större kapacitetsökningar än Sverige.

– Det antyder att det har blivit mindre attraktivt att satsa på Sverige jämfört med grannländerna. Regeringen har ett uttalat mål om att Arlanda ska vara nordens ledande flygplats och då hade det varit mycket bättre att satsa på storskalig produktion av biodrivmedel för att på allvar sänka utsläppen, säger Maria Rankka.