Nyheter

Nytt smart sockelsystem från Rittal

Rittal lanserar det nya och revolutionerande sockelsystemet VX, som passar alla företagets kapslingar för exempelvis kontroll- och apparatskåp, pulpeter och IT-rack.

Det nya sockelsystemet erbjuder mer montageyta då hela sockelutrymmet i princip kan användas för installationer och kablage. Kabel kan lätt föras in och fästas i sockeln. Kabelhanteringen optimeras med standardkomponenter och det finns ett omfattande program med installationskomponenter som ger högre flexibilitet.

Avtagbara täckplåtar
Sockeln har avtagbara täckplåtar och underlättar avsevärt när skåpen ska flyttas. De bärande hörnklossarna är utformade så att en truck till och med kan lyfta och flytta två hopmonterade standardskåp. Förutom hörnklossarna är även täckplåtarna i stålplåt och kan belastas.

Stående montage
Med hjälp av ett integrerat positioneringshjälpmedel kan skåpet exakt placeras på sockeln. En nyhet är också att sockeln nu kan skruvas fast från ovansidan direkt ner i den stabila bottenramen. Det betyder att kapslingen inte behöver läggas ner vid montage, vilket sparar tid och ökar säkerheten vid montagearbetet.

Mer plats för utbyggnad
Sockeln finns i två höjder, 100 mm och 200 mm. Med den högre versionen kan dragavlastningen i skåpet flyttas från montageplåten ner i sockeln. Det sparar 10–15 centimeter på montageplåten och ger möjlighet för mer utbyggnad inne i skåpet.

Optimerad sockel
Det nya sockelsystemet är optimerat för Rittals nya golvskåp VX25 men är också bakåtkompatibelt med tidigare kapslings- och pulpetsystem. Sockeln har samma systemhåltagning som VX25-skåpet. Det innebär att det finns ett brett utbud av standardiserade installationskomponenter som är framtagna för olika montage i skåpet och numera även kan användas i sockeln.

Mängder av tillbehör
Extra tillbehör som erbjuds innebär exempelvis att sockeln kan justeras så att den står rak även på ojämna underlag. Täckplåten kan utrustas med borstflänsar för ytterligare förenklad kabelgenomföring, något som är vanligt i IT-miljö. Den kan också förses med håltagning för ventilation. Med luftintag i sockeln kan skåpet ventileras underifrån, vilket inte minst är efterfrågat för IT-rack.

– Det speciella med VX är att sockeln kombinerar de bästa egenskaperna hos våra tidigare system i ett enda modulärt och variabelt byggkoncept. Kunden slipper därmed arbeta med två varianter. Det blir enklare att sätta upp en konfiguration, effektivare vid montage och leder till lägre lagerkostnader för våra kunder, säger Per Magnusson, produktchef på Rittal Scandinavian ab.