Nyheter

Kranlyft visar upp ny aluminiumlift på Entreprenad Live i Göteborg

Kranlyft kommer att på Entreprenad Live i Göteborg i september att för första gången visa upp Klaas aluminiumkranar och Klaas billiftar.

Det är en helt ny produktserie för den svenska marknaden. Tack vare att aluminiumkranen är lätt så kan en Klaaskran lyfta tunga vikter långt ut. Där är den i klass med större mobilkranar men billigare och smidigare, säger Richard Beiron, försäljningschef på Kranlyft.

Mölnlyckeföretaget Kranlyft har funnits sedan 60-talet och var först med introducera hydrauliska mobilkranar i Sverige. Till en början sålde företaget Kato mobilkranar men företagets stora produkt i dag är Maeda minikranar.

– På Entreprenad Live kommer vi att visa upp i stort sett hela Maeda-sortimentet vilket innebär att vi har med oss 7-8 minikranar till mässan, säger Richard Beiron.

– Inom minikranar är vi helt marknadsledande i Europa och vi ser att marknaden fortfarande växer.

Företaget har en lite annorlunda organisation mot vad som är vanligt bland maskinåterförsäljare.
Vanligtvis är ett företag generalagent för ett märke i Sverige men Kranlyft är generalagent för Maeda i hela Europa, forna Öststaterna inklusive Ryssland, Mellanöstern och Afrika.

– Men det är bara i Sverige och England som vi har en egen organisation, i övrigt jobbar vi via återförsäljare, berättar Richard Beiron.

Men vad är då en minikran?

– En minikran är en liten mobilkran som ska vara så lätt att sköta att nästan vem som helst efter några dagars introduktion ska kunna köra den. Det är därför stort fokus på att den ska vara lätt, miljövänlig, ekonomisk och framför allt säker.

Alla minikranar kan gå både på el eller diesel.

– Fördelen med el är att minkranen också går att köra inomhus samtidigt som den är lätt att få in i trånga utrymmen och komma nära godset som ska förflyttas.

Maeda minikranar används ofta på toppen av husbyggen. Lätta att få dit och de konkurrerar inte om utrymmet med större kranar.

De minsta Maeda-kranarna är så små och lätta att de kan lastas på släpkärra efter bilen men de största väger 16 ton och transporteras på en lastbil.

– Minikranarna kan också användas som en komplettering på taket när man bygger höga hus och kan sättas intill större tornkranar. De är lätta och en Maeda 285 kan lyfta nästan ett ton 100 meter upp i luften.

Kranlyft ägdes under många år av tre kompanjoner som också arbetade i företaget men såldes för några år sedan till Storskogen.

– Ett investmentbolag som har specialiserat sig på att köpa upp välskötta bolag och satsa långsiktigt på deras utveckling, säger Richard Beiron.