Nyheter

GKN vinner miljonkontrakt på raketturbin med AM-teknologi

GKN Aerospace har vunnit ett miljonkontrakt från ArianeGroup på utveckling och tillverkning av raketmotorturbiner i AM-teknologi (additiv tillverkning), som en del av Prometheus-projektet. Det blir den första raketmotorturbinen tillverkad med AM-teknologi i Europa, och innebär 90% kostnadsreduktion och dessutom att antalet komponenter minskar från fler än 100 till två stycken.

GKN Aerospace kommer att utveckla och tillverka två turbiner i full skala för Prometheus lågkostnads- och återanvändningsbara raketmotordemonstrator som drivs med metan. Turbinerna kommer att generera kraft för metanbränslesystemet. Den första turbinen kommer att levereras i slutet av 2019. Tillverkningen sker dels i GKN Aerospace högt automatiserade verkstad för motorkomponenter i Trollhättan, dels tillsammans med partners.

Den nya turbinen är toppmodern med alla sina utmanande laster: mycket högt tryck, hög hastighet och höga temperaturer, den innehåller de senaste AM-teknologierna med en kravbild på hög prestanda, kortare ledtider och betydande kostnadsreduktion. Den innovativa utvecklingen bidrar till nästa steg inom AM: att använda teknologin för kritiska komponenter med höga laster såsom tryck, temperatur och rotationshastighet.

Sébastien Aknouche, Vice President and General Manager, Services and Special Products, GKN Aerospace Engine Systems säger:

– Med stöd av svenska Rymdstyrelsen, ESA (European Space Agency) och ArianeGroup är vi stolta över att kunna delta i Prometheus-projektet och att bidra med teknologi till detta viktiga europeiska rymdprojekt. Det ger oss möjlighet att arbeta med kunden och visa våra avancerade AM-teknologier i produktion och i full skala. Vi ser fram emot att demonstrera fördelarna med vikt- och kostnadsreduktion och snabbare tillverkningstakt. Dessa faktorer, tillsammans med vår etablerade expertis inom rymdturbiner, har resulterat i att vi belönats med det här motorturbinkontraktet.

Rymdenheten vid GKN Aerospace i Trollhättan har deltagit inom Ariane-programmet sedan starten 1974 och har tillverkat fler än 1 000 förbränningskammare och munstycken, såväl som fler än 250 turbiner till Arianeraketen. Idag är Rymdenheten europeiskt ”centre of excellence” för turbiner och metalliska munstycken, och har bidragit till Ariane-programmet vid varje steg; från tidig forskning och utveckling genom samarbete med högskolor och universitet till serieproduktion.