Nyheter

Innovationspris till BRA för bokningsbart biobränsle

Inrikesflygbolaget BRAs satsning på att erbjuda alla sina resenärer möjlighet att boka och flyga med 100 % biobränsle uppmärksammas genom Wilhelmina Skogh-priset, ett resebranschpris för innovation.

Innovationspriset delas ut av resebranschtidningen Travel News till verksamheter som genom innovation står i framkant inom resebranschen.

– Vi är väldigt glada över priset och framförallt är vi glada över att det seriösa hållbarhetsarbete som pågår i branschen faktiskt lyfts fram, säger inrikesflygbolaget BRAs vd Christian Clemens.

BRA har sedan början av april 2018 erbjudit alla sina resenärer möjlighet att välja 100 procent biobränsle för sin flygresa mot ett tillägg om 300 kronor vid bokning.

– Vi började erbjuda en klimatsmartare möjlighet att flyga som många då påstod inte var möjlig. Det tycker jag visar på inrikesflygets vilja och möjlighet att utvecklas och bidra till hållbarare transportlösningar för hela landet, säger Christian.

Wilhelmina Skogh-priset delades ut den 30 augusti av Travel News chefsredaktör Viggo Cavling med motiveringen:

”Flyg med 100 procent biobränsle. Det låter så självklart år 2018, men det är bara BRA som fixar att leverera detta i praktiken. Låt oss vara ärliga, flygbranschens vurmande för miljön känns ofta som läpparnas bekännelse. Istället för att göra något kräver branschen att EU och FN ska gå ihop och rädda planeten. Ett flygbolag som faktiskt gör något – på riktigt är BRA flyg. Sedan den åttonde april 2018 är det möjligt för alla som flyger med BRA att boka biobränsleflyg mot ett tillägg om 300 kronor per flygning. Biobränsletillägget innebär att varje resenär försäkrar sig om att den egna flygningen görs så grönt som möjligt med biobränsle, på samma sätt som att köpa grön el till sitt hushåll. (…)”

Kort om BRA och klimatet:
Flygbolaget BRA är det enda flygbolaget i världen som erbjuder alla sina resenärer att flyga med 100 procent biobränsle. För ett enhetspris om 300 kronor per flygning byts fossilt jetbränsle byts ut till biobränsle i efterhand, motsvarande den mängd som går åt för den bokade flygresan.

Redan år 2009 blev BRA världens första miljöcertifierade passagerarflygbolag, då under bolagsnamnen Malmö Aviation och Sverigeflyg, vilka idag är flygbolaget BRA.

BRA har nyligen bytt ut halva sin flygplansflotta till moderna propellerflygplan som inte bidrar till klimatpåverkande höghöjdseffekter. Höghöjdseffekterna uppstår på flyghöjder över 8000 meter. BRA flyger på cirka 6000 meter. Andra halva flygflottan, BRAs jetflygplan, börjar bytas ut år 2020 till moderna och effektivare jetflygplan. Jetflygen flyger endast på hög höjd några minuter per flygning på fyra av bolagets dryga 20-talt flyglinjer.

BRA arbetar aktivt för ett fossilfritt inrikesflyg till år 2030 och är enda flygbolaget med i regeringsinitiativet Fossilfritt Sverige.

BRA betalar för sina utsläpp genom utsläppsrätter, något som är obligatoriskt för allt flyg i EU; EU ETS. BRA kommer även att betala för sina utsläpp via den obligatoriska, internationella utsläppsrättshandeln CORSIA som startar år 2020.

Foto: Jonas Borg