Nyheter

Säljstart för nya Kia Sportage

Kia Sportage med nya drivlinor, 48 V mildhybrid, uppdaterad design och de senaste assistanssystemen går nu att beställa. Introduktonspriserna startar på 269 900 kronor för 1,6 T-GDI AWD Advance.
Premiär hos återförsäljarna helgen 15-16 september.

Kia öppnar nu försäljningen av Kia Sportage med nya drivlinor med bland annat en 48-volts dieselmildhybrid, mer uttrycksfull design och de senaste assistanssystemen. Den kompakta suven Sportage är Kias bästsäljande modell i Europa. Den senaste generationen presenterades 2016 och nu introduceras ett nytt utseende och en rad förbättringar på modellen.

De stora nyheterna börjar på motorsidan med en ny 1,6-liters dieselmotor på 136 hästkrafter och 320 Nm i maximalt vridmoment. Motorn driver på alla fyra hjulen via en sexväxlad manuell växellåda alternativt en sjuväxlad DCT dubbelkopplingslåda.

Den större dieselmotorn på 2,0 liter förses med ett ett 48 V-mildhybridsystem, EcoDynamics+. Hybridiseringen innebär sänkt förbrukning och dämred även sänkta utsläpp. Fördelarna är att det med relativt ekonomiskt överkomlig teknik går att sänka koldioxidutsläppet med upp till 7 procent (NEDC-körcykeln) respektive 4 procent (WLTP).

Hjärtat i mildhybridsystemet är en kombinerad generator/startmotor, MHSG (Mild-Hybrid Starter-Generator), som via en rem är kopplad till motorns vevaxel. När MHSG arbetar som motor ger den 16 hästkrafter, som ger extra kraft vid acceleration och bilen upplevs extra vridstark. Släpper föraren upp gaspedalen börjar enheten istället att agera generator. Vid inbromsning återvinns bromskraften som lagras i ett litiumjonbatteri på 0,44 kWh som sitter monterat under bagagerumsgolvet. När bilen närmar sig ett stopp (i farter under ca 30 km/h) och föraren anlägger lätt på bromspedalen stannar dieselmotorn helt, men bilen fortsätter att rulla.

Systemet fungerar som ett utvecklat start/stopp-system som avlastar förbränningsmotorn och ger extra kraft. Sportage 2,0 CRDi MHEV med åttaväxlad automatväxellåda har har en sammanlagd effekt på 185 hästkrafter och 400 Nm i vridmoment från 1 750 varv/min.

Kia Sportage erbjuds även med bensinmotor på 1,6 T-GDi på 177 hästkrafter. Alla drivlinor är anpassade till gällande reglemente Euro 6d TEMP.

Sportage har fått uppdaterad design. I fronten är stötfångaren omarbetad med nya luftinsläpp samt ny huvudstråkastare med LED-teknik. Baktill utmärker sig det nya ljusarrangemanget med ett tvärgående reflektorband och C-formad signatur. Även stötfångaren har fått sig ett lyft med en integrerad kromlist. Nya 17-tumsfälgar och fem nya lackkulörer hör också till nyheterna.

Det sportiga GT Line-utförandet kännetecknas utvändigt bland annat av den mörktonade grillen och kromlisterna på trösklarna och på bakluckan, dimljus med iskubsform samt de unika 19-tumsfälgarna.

Interiört uppdateras Sportage med en ny ratt och ett reviderad instrumentering. Inramningen av den 8 tum stora infotainmentskärmen har snyggats till och klimatanläggningen har fått nya vred.

Ökad ljudisolering ger bättre ljudkomfort och stort fokus har lagts på utökade säkerhetsssystem. Bland annat finns smart adaptiv farthållare med kökörningsfunktion och start/stopp-system, 360-graderskamera för att underlätta parkering samt trötthetsvarnare.