Nyheter

Widrikssons testar elfordon för möbeldistribution

Widrikssons Åkeri kommer under en testperiod använda ett 3,5-tons distributionsfordon med 100 procent eldrift för distribution av produkter från IKEA i Kungens Kurva. Elbilen, en Maxus EV80 från den kinesiska tillverkaren SAIC är ett lätt kommersiellt fordon med en räckvidd på 200 km.

– Vi är måna om att löpande prova olika typer av fordon och olika bränslealternativ för ett erbjuda de mest klimatsmarta distributionslösningarna på marknaden säger Christel Grip, Hållbarhets- och Kommunikationschef på Widrikssons åkeri AB. Elfordonet från SAIC är ett av de alternativ vi överväger inför framtida investeringar.

Widrikssons kör idag på helt fossilfria bränslen såsom HVO 100 och biogas 100 men utvärderar kontinuerligt andra bränslealternativ för fortsatt minskad klimatpåverkan.

– Det här testet är ett steg på vägen mot IKEAs mål att leverera 100% eldrivna hemleveranser senast 2025, säger Thomas Briggman, DS Area Sustainability Manager på IKEA Svenska AB. Paketdistribution hem till kund har specifika utmaningar när det gäller ruttplanering och laddinfrastruktur och vi är väldigt spända på hur Widrikssons pilot faller ut.

De faktorer som Widrikssons kommer utvärdera under försöket handlar om verklig räckvidd med fullastad bil, infrastrukturen för laddning, lastkapacitet samt körupplevelse.

Bilen kommer initialt användas för trottoarleveranser av möbler och styckegods från IKEA i Kungens Kurva.

Fakta Maxus EV80:
Maxlast: 950 kg
Lastvolym: 10,2 m3
Batteri: 56 KW (> 200 km räckvidd)
Laddningstid: Under 2 timmar (3 fas 32 A)
Avancerad elektrisk driv- och CVT-överföring
Högkapacitets litiumjon fosfatbatteri