Nyheter

Norwegian utsett till grönaste flygbolaget över Atlanten

Norwegian är det mest bränsleeffektiva flygbolaget över Atlanten enligt ny rapport från ICCT. Det erkända och internationella miljöinstitutet The International Council on Clean Transportation (ICCT) publicerar en ny rapport där Norwegian utses till det mest bränsleeffektiva flygbolaget på transatlantiska linjer.

ICCT har i en ny rapport analyserat bränsleförbrukningen på de 20 största flygbolagen som flyger mellan Europa och USA. Resultatet visar att Norwegian har en bränsleförbrukning på 44 passagerarkilometer per liter, vilket är 33 procent mer bränsleeffektivt än branschgenomsnittet.

– Det absolut viktigaste flygbolag göra för att minska utsläppen är att investera i nya flygplan. Nya plan är win-win för miljön, för passagerarkomforten ombord och för biljettpriserna. Det bidrar dessutom till lägre kostnader för flygbolaget. Den här utmärkelsen från ICCT är viktig för oss eftersom det bekräftar att den investering vi har gjort i de nyaste flygplanen som överhuvudtaget finns på marknaden, är den viktigaste miljöåtgärden i flygbranschen, säger Norwegians koncernchef Bjørn Kjos.

Norwegian har en av världens yngsta flygplansflottor med en genomsnittsålder på 3,7 år. Moderna och bränsleeffektiva flygplan är den mest effektiva åtgärden för att minska utsläppen redan idag. Tack vare den moderna flottan har Norwegian minskat utsläppen per passagerare med 30 procent sedan 2008.

– Under de senaste åren har flera lågprisbolag med moderna flottor lanserat transatlantiska linjer men Norwegian är fortfarande det mest bränsleeffektiva flygbolaget, säger Brandon Graver, ansvarig för ICCT-rapporten.

ICCT har gjort samma analys två gånger, under 2014 och nu för 2017. Båda gångerna utsågs Norwegian till världens mest bränsleeffektiva flygbolag på transatlantiska linjer.

OM ICCT:
ICCT är en miljöorganisation som genomför vetenskapliga analyser och rapporter av miljöpåverkan i olika branscher. Det var ICCT som låg bakom rapporten som avslöjade Volkswagens utsläppskandal 2015.