Nyheter

Bussåkandet ökade trots det fina sommarvädret

Skellefteå buss ökar resandet i stadstrafiken för fjärde året i rad.
Totalt har det under årets åtta första månader gjorts över 24 000 fler resor i år jämfört med samma tidpunkt ifjol.

– Det är svårt att hålla i en ständig ökning över tid, men vi ser ingen platå ännu. Siffrorna beskriver vikten av en stark kollektivtrafik i ett växande Skellefteå, säger Andreas Olofsson, vd Skellefteå buss.

2018 bjöd på en vädermässigt varm och solig vår och sommar.
– Bra väder brukar inte vara gynnsamt för resandet med kollektivtrafik, då tenderar människor att välja att gå och cykla istället för att åka buss. Att vi lyckas hålla i trenden med reseökning över sommaren är glädjande, speciellt med tanke på förutsättningarna att vi mäter mot en sommar med dåligt väder ifjol när buss blir ett mer lockande alternativ, säger Andreas Olofsson.

Sommarlovsbiljetten
Ett populärt erbjudande under sommaren 2018 har varit sommarlovsbiljetten, som möjliggjort att skolelever från och med årskurs sex i grundskolan till och med årskurs två på gymnasiet fick gratis kollektivtrafik under sommaren.
– Det känns positivt att vi har kunnat underlätta ungdomarnas sommarlovsaktiviteter genom att bjuda på bussresor och att kollektivtrafik blir ett naturligt inslag i unga människors vardag, säger Andreas Olofsson.

Plus 3,1 procent
Totalt har det under 2018 gjorts 24 466 fler resor i stadstrafiken jämfört med januari till och med augusti 2017. Det motsvarar en reseökning på 3,1 procent.
– Reseutvecklingen under hösten blir spännande att följa. Hösten är generellt en årstid då fler väljer buss som färdmedel, säger Andreas Olofsson.

Fakta / resande stadstrafiken januari–augusti:
2015: 679 054
2016: 755 887
2017: 784 280
2018: 808 746

Foto: Patrick Degerman