Nyheter

Ny prognos Q4: Ökad sysselsättning i transportsektorn under hösten

Arbetsgivare i transportsektorn förväntar sig en ökad efterfrågan på arbetskraft under hösten. Sysselsättningstrenden för det fjärde kvartalet 2018 ligger på +4 procent, en ökning jämfört med motsvarande period förra året då prognosen låg på -4 procent. Jobbprognosen för Sverige som helhet ligger på +8 procent, visar ManpowerGroup Arbetsmarknadsbarometer.

– Arbetsmarknadsbarometern visar att arbetsgivare i transportsektorn lämnar en positiv jobbprognos för hösten. Samtidigt upplever svenska företag i flera branscher att det blir allt svårare att rekrytera. I dag har vi den mest omfattande kompetensbristen i Sverige på 12 år, enligt vår senaste undersökning Talent Shortage, säger Lars Forseth.

Sysselsättningstrenden för transportsektorn är +4 procent, vilket innebär att arbetsgivare förväntar sig fler jobbtillfällen under det fjärde kvartalet 2018. Det är i nivå med föregående kvartals jobbprognos på +5 procent och ett uppsving på åtta procentenheter jämfört med motsvarande kvartal förra året, då jobbprognosen låg på -4 procent.

Sysselsättningstrenden för Sverige som helhet ökar med fyra procentenheter från föregående kvartal till +8 procent, den näst starkaste jobbprognosen under de senaste fem åren.

Branscherna med starkast jobbprognoser
1. Parti- och detaljhandeln, +16 procent
1. Tillverkningsindustrin, +16 procent
3. Hotell- och restaurangbranschen, +14 procent
4. Byggbranschen, +13 procent