Nyheter

Ramboll vill utöka samarbetet med akademin

Ramboll har ett givande samarbete med Luleå tekniska universitet inom broforskning. Peter Collin, marknadschef för Rambolls broverksamhet, delar sin tid mellan Ramboll och LTU.

Samarbetet ger en unik möjlighet att implementera forskning och utveckling i faktiska projekt och konkret visa vilka kostnads- och tidsbesparingar ett mer industrialiserat byggande med ny teknik ger samhället. Nu vill Ramboll utveckla den här typen av forskningssamarbete inom fler områden.

– Vi uppmanar akademin att kontakta oss med förslag på områden där industri och akademi kan sammankopplas. Sverige går allt mer emot att bli ett tjänstesamhälle, men för att vara framgångsrika inom samhällsutveckling måste vi också fortsätta lära oss – framför allt om möjligheterna att hantera det vi redan äger med digitala hjälpmedel. Ett exempel på det är hur vi jobbar med att sensorteknik kan användas för att förlänga en bros livslängd, säger Niklas Sörensen, vd för Ramboll i Sverige.

Peter Collins forskningsprojekt omfattar bland annat utveckling av samverkansbroar. Ett exempel är elementbyggda samverkansbroar som till största delen består av förtillverkande delar som lyfts på plats. När den gamla bron över Rokön utanför Piteå skulle ersättas monterades den nya bron vid sidan av den gamla och lyftes på plats. Vägen behövde därmed bara vara avstängd under ett dygn.

– Unikt med våra broforskningsprojekt är att vi bygger en riktig bro och testar den i verkligheten. Det är möjligt tack vare att jag även arbetar på Ramboll, säger Peter Collin.

För Luleå tekniska universitet, LTU, ger samarbetet en välkommen direktkontakt med näringslivet. Studenterna får till exempel komma på studiebesök till Ramboll och se hur det går till på ett konstruktionskontor.

– Broforskningen är en konkret och tillämpad forskning som försöker lösa de problem samhället står inför genom till exempel ett mer cykliskt byggande, effektivisering av processerna och förstärkning av befintliga broar, säger Lennart Elfgren, professor på LTU.

– Ur vår synvinkel handlar forskning om att lyssna på utmaningen och attackera den, avslutar Niklas Sörensen.

På bilden:
Bro över Rokån. Under bron syns stöden från den gamla bron.
Foto: Ulf B Jonsson