Nyheter

Rekordmånga flygförseningar i sommar

Den svenska sommaren innehöll inte bara ovanligt varma temperaturer, det var också onormalt många försenade och inställda flyg. Airhelp har gått igenom statistiken som visar att flygstörningarna ökade med drygt 35 procent jämfört med sommaren 2017 och att SAS och Norwegian tillhörde de största syndarna.

Mer än vart fjärde flyg (26,6%) som avgick eller landade på svenska flygplatser var försenat under sommarmånaderna juni, juli och augusti. Det skandinaviska flygbolaget SAS och den norska konkurrenten Norwegian placerade sig i botten av punktlighetslistan. Det visar statistik av den svenska flygtrafiken som Airhelp har gått igenom.

Av de tiotusentals flygningar som SAS gjorde 1 juni till 31 augusti var hela 31,2 procent försenade eller inställda. Norwegian var något punktligare. Cirka 30,4 procent av bolagets flygningar till och från Sverige var försenade eller inställda under de tre sommarmånaderna. Jämfört med samma period i fjol har antalet förseningar ökat med nästan 9,0 procent för SAS och med cirka 12,8 procent för Norwegian.

Om ett flyg är försenat mer än tre timmar säger EU-lagen EC261 att ansvarigt flygbolag är skyldigt att ersätta varje drabbad resenär med upp till 600 euro. För SAS del innebär sommarens flygförseningar att deras potentiella skuld till resenärerna uppgår till 240 miljoner kronor. För Norwegians del uppgår siffran till 150 miljoner kronor.

Totalt var över 1 500 flygningar till och från Sverige inställda eller försenade med mer än tre timmar under sommarmånaderna. Det betyder att flygbolagen enligt lagen är skyldiga passagerarna runt 48,6 miljoner euro, motsvarande drygt en halv miljard svenska kronor för perioden.

– Sommarens flygtrafik var ovanligt turbulent i år. Det drabbar inte enbart resenärer utan slår även mot flygbolagens hårt pressade marginaler när de tvingas betala stora belopp till drabbade resenärer, säger Andreas Hermansson, Sverigechef på Airhelp.

Förseningsstatistiken ser betydligt bättre ut för svenska Jonair och BRA. Jonair, som flyger mellan Luleå och Pajala, hade inte en enda försenad flygning under sommaren 2018. Det är bäst av samtliga flygbolag. För BRA var siffran 7,3 procent vilket ger en tredjeplats på listan över de mest punktliga flygbolagen i sommar.

Statistiken visar även att flera internationella flygbolag hade betydligt bättre punktlighet för flygningar till och från Sverige än SAS och Norwegian. Endast 7,8 procent av Thai Airways flyg var försenade eller inställda. Siffran för British Airways var 10,4 procent och av Wizz Airs flygningar var 12,6 procent försenade eller inställda.