Nyheter

Tyst minut på svenska byggarbetsplatser på måndag

Klockan 13.00 onsdagen den 26 september stannar arbetet av i 15 minuter på många platser över hela Sverige i en manifestation för säkerhet och arbetsmiljö. Huvudarrangemanget hålls på projekt Lund–Arlöv fyra spår, där Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon kommer att delta.

I samarbete med anläggningsbranschen anordnar Trafikverket för sjätte året i rad en så kallad stand down, ett tillfälligt stopp i arbetet. Syftet är att skicka en stark signal om allvaret i arbetsmiljöfrågan och påminna om att alltid sätta säkerheten främst. I manifestationen ingår också en tyst minut för att hedra kollegor som förolyckats eller råkat ut för allvarliga olyckor

Temat för årets stand down är: vad kan varje enskild person göra för att öka säkerheten på sin arbetsplats?

Huvudevenemanget arrangeras i år på projekt Lund–Arlöv fyra spår.

Fakta: projekt Lund–Arlöv fyra spår:

Södra stambanan mellan Ringvägen i Lund och Arlöv byggs ut från två till fyra spår. Stationerna Burlöv, Åkarp och Hjärup byggs om och en ny station byggs vid Klostergården i Lund.
Byggperiod: 2017–2024
Budget: cirka 5 miljarder kronor
Entreprenör: Joint Venture NCC/OHL

Bakgrund stand down:

Trafikverket är Sveriges största aktör inom byggande av infrastrukturprojekt. För att minska antalet olyckor på byggarbetsplatser har Trafikverket tagit fram en handlingsplan med konkreta åtgärder, tillsammans med branschorganisationerna Sveriges Byggindustrier, Svenska Teknik och Designföretagen och branschorganisationen Håll nollan och deras medlemsföretag. Utgångspunkten är att ingen ska skadas allvarligt eller dödas i transportsystemet eller på våra arbetsplatser.