Nyheter

Stjernberg Automation köper upp robotföretag

Stjernberg Automation gör sitt första uppköp sedan starten för 10 år sedan. Företaget heter Global Operating Drones Sweden (G.O.D.S) och utvecklar robotplattformar för olika ändamål, som jordbruksdrönare och servicerobotar inom vården.

– Att gå in på området med autonoma robotar har fallit sig naturligt nu när vårt fokus i Stjernberg Automation är digital produktion och smarta fabriker, berättar Stjernberg Automations VD Gunilla Stjernberg. Områdena ligger närmare än vad man kan tro. Vi ser stor potential i denna del av robotbranschen, och vet att vi har rätt kunskap för att kunna ta fram rätt produkter, både för effektiv produktion som för civila servicetjänster.

Från början fokuserade Stjernberg Automation på specialutrustning för producerande företag. Numera ligger företaget i framkant som linjebyggare av digitala produktionslösningar.

– Idag är smarta fabriker, digital produktion och uppkopplade maskiner ett måste, förtydligar Gunilla Stjernberg. Marknaden och behoven skiftas och ändras i allt snabbare takt. Det behovet kan inte mötas med gamla produktionsmetoder, utan fokus måste ligga på smarta maskiner som har fler än ett syfte och som kan ställa om automatiskt mellan olika produkter eller processer. Smarta produktionslinjer är även en stor del i lean-tänkandet. Här finns möjlighet att utnyttja både maskin, flöden och personal på det mest optimala sätt.

Stjernberg Automation har på 10 år gått från ensamägare till att ha investerare i ryggen som omsätter 150 miljarder kronor per år. Företaget har anläggningar i Kungsbacka, Shanghai och en fabrik i Yuyao.

– I och med vårt fokusskifte mot att bygga på plattformar och på allvar ge oss in i den digitala produktionen sökte vi en stark partner och en möjlighet att komma in i Kina, som är den mest expansiva marknaden inom vårt affärsområde, berättar Stjernberg Automations CEO Magnus Stjernberg. Valet föll till slut på TUS Holdings, som är den största operatören av teknikparker ”TusPark” i världen. Egentligen är det mer rimligt att säga Teknikstäder ”TusCity” eftersom det speglar storleken bättre. De driver upp emot 100 TusParks/TusCities runt om i världen.

Om Stjernberg Automation:
Stjernberg Automation AB erbjuder ett totalåtagande för produktionslösningar med automation och laserprocesser optimerade utifrån kundnytta, användarvänlighet och design.