Nyheter

Fortsatt stark SL-ekonomi lägger grund för framtida utbyggnader

Den senaste delårsrapporten för SL visar på ett fortsatt starkt resultat. Resultatprognosen för helåret 2018 uppgår till 700 miljoner kronor, vilket är 450 miljoner högre än budgeterat resultatkrav på 250 miljoner kronor. Ett viktigt besked då det i Stockholms län planeras för att byggas 46 nya spårstationer och 6 mil nya spår samtidigt som befintlig trafik byggs ut kraftigt där exempelvis pendeltågstrafiken har utökats med 20 procent och busstrafiken fått 28 000 fler avgångar.

– Det är viktigt att vårt arbete med att stärka SL:s ekonomi ger positiva resultat, inte bara tillfälligt utan över tid. Det är bara genom en hållbar ekonomi över tid som kollektivtrafiken kan byggas ut med fler avgångar och nya stationer. Att prognosen är fortsatt god innebär också att de extrasatsningar som initierades innan sommaren på bland annat utökad buss- och spårtrafik, nya båtförbindelser, fler tvärförbindelser och förbättrade tekniska lösningar i trafiken kan ligga kvar, säger trafiklandstingsråd Kristoffer Tamsons (M).

– Det är också ett styrkebesked att resultatet är starkt samtidigt som vi genomför stora satsningar på trafiken och bland annat utökar satsningarna på underhåll med 15 procent jämfört med motsvarande period föregående år. Det är ett tecken på en allt mer effektiv verksamhet som får ut mycket kollektivtrafik ur varje krona, fortsätter Kristoffer Tamsons.

– Det är samtidigt mer viktigt än någonsin att ta hand om den kollektivtrafik vi har och rusta Stockholmsregionen för framtiden och de stora utbyggnader som väntar. Den starka prognosen, som delvis innehåller tillfälliga intäkter, ger inte skäl till att utan eftertanke eller systematik utöka trafiken över hela länet. Detta måste fortsätta att ske med god ordning och kontroll över kostnaderna, avslutar Kristoffer Tamsons.

Foto: Kasper Dudzik