Nyheter

Mercedes-Benz Vans och BASF driver fram innovationer inom mobilitet

Mercedes-Benz Vans och BASF planerar ett samarbete för att driva fram innovationer inom mobilitet. Inledningsvis handlar det om att optimera persontransporterna på BASF:s anläggning i Ludwigshafen, där ett efterfrågestyrt samåkningssystem snart införs. Förutom persontransporter på anläggningen vill parterna pröva lösningar inom elmobilitet, digitalisering och självkörande fordon.

Det efterfrågestyrda samåkningssystemet har persontransportbilar som anställda och gäster kan boka för att ta sig runt på BASF:s anläggning. Systemet bygger på en app som planerar optimala rutter för bilarna och är tänkt att komplettera de befintliga tidtabellsstyrda busstransporterna. Syftet är att minska ensamåkandet på området samtidigt som mobiliteten ökar.

Tjänsten kommer att drivas och levereras av ViaVan, ett samriskföretag där Mercedes-Benz Vans och det USA-baserade startup-företaget Via ingår. Med den intelligenta algoritm som Via har utvecklat går det att kombinera turer för att transportera passagerare med samma eller närliggande mål utan tröttsamma omvägar och förseningar. ViaVan har redan verksamhet i Amsterdam, London och Berlin, och andra europeiska städer ligger i startgroparna. BASF i Ludwigshafen är den första industrianläggningen som inför systemet.

– Samarbetet med BASF är ytterligare en milstolpe i vårt framtidsinitiativ adVANce, säger Volker Mornhinweg, vd för Mercedes-Benz Vans. Det främjar en snabb utveckling av nya mobilitetslösningar – i den dagliga verksamheten och i nära samarbete med våra partner och kunder. Både BASF och Mercedes-Benz Vans bedriver verksamhet som präglas av innovation och förändring – idealiska förutsättningar för ett nära samarbete och ambitiösa gemensamma projekt. Till en början inriktar vi oss på att optimera trafiken på anläggningen – men det är bara början. Med våra lösningar för samåkning, i framtiden med självkörande fordon, kommer vi kunna se till att alla BASF-anställda kommer fram till sina destinationer snabbt, bekvämt, säkert och hållbart.

Dr Uwe Liebelt, President för BASF European Site & Network Management och General Manager för Ludwigshafenanläggningen:

– Jag är mycket nöjd med att vi har fått en partner som är så stark och innovativ som Daimler för det här projektet. Med ViaVan-systemet för samåkning inleder vi en ny, flerårig utvecklingsfas med fokus på att ta fram framtidens mobilitetslösningar för våra anställda. Det kommer att förbättra arbetsförhållandena på anläggningen och är helt i linje med vårt projekt ”Zukunftsbild Werk Ludwigshafen” (vision för Ludwigshafenanläggningen), vars mål är att vara en förebild när det gäller säkerhet, produktivitet och innovation.