Nyheter

Volkswagen Touareg får femstjärnigt toppbetyg av Euro NCAP

Det övergripande femstjärniga betyget innebär att Touareg kan betraktas som ett särskilt säkert val. De viktigaste aspekterna är bilens omfattande säkerhetsutrustning som består av en optimerad kaross-struktur, en högeffektiv samverkan mellan säkerhetsbälten, säten och krockkuddar samt innovativa assistanssystem.

Nya Touareg får mycket bra resultat i alla fyra enskilda Euro NCAP-kategorier. I kategorin ”Skydd av vuxna” uppnår bilen 89 procent av det maximala betyget. Touareg får 86 procent för ”Skydd av barn”, 81 procent i kategorin ”Förarstödsystem” och 72 procent i fråga om ”Oskyddade trafikanter”.

Viktigt riktmärke för fordonssäkerhet i Europa
Den oberoende europeiska konsumentskyddsorganisationen Euro NCAP (European New Car Assessment Program) har varit ett strikt riktmärke för säkerhetsnivån för nya fordon i Europa de senaste 20 åren. Under de senaste åren har testprogrammets kriterier blivit allt strängare och innehåller till exempel olika kollisionsscenarier (inklusive frontalkrock med aluminiumbarriär vid 64 km/h och 40 procent överlappning, krock i sidan på bilen vid 50 km/h, stolpkrock vid 32 km/h) och strängare krav när det gäller standardutrustade förarstödsystem.

Flaggskepp som visar vägen
Efter lanseringen under våren 2018 visar Touareg vägen som Volkswagens nya flaggskepp. Detta kännetecknas inte bara av säkerhetsfunktionerna utan också att Touareg har det bredaste utbudet av assistanssystem, komfortsystem, kördynamiksystem, belysningssystem och infotainmentsystem som någonsin har integrerats i en Volkswagen.

Här följer några exempel på innovationer i nya Touareg:

Night Vision (tillval) − Erbjuder föraren en längre siktsträcka än vad halvljuset når genom att visa värmebilder. Detekterade personer eller djur inom bildområdet märks ut med gul färg direkt i infotainmentsystemet. Systemet varnar om det finns risk för en kollision. Om bilen utrustas med LED-matrix skickas även ljussignaler för att varna fotgängaren.
Cross Traffic Assist (standard) − Reagerar och varnar för korsande trafik.
Roadwork Lane Assist (standard) − Halvautomatisk styrning och filhållning i acceleration och bromsning upp till 60 km/h.
Aktiv fyrhjulsstyrning (tillval) – Beroende på den aktuella körsituationen, kan alla fyra hjulen på bilen vrida sig samtidigt. Fyrhjulsstyrningen ger en kort vändradie i låga hastigheter. Vid höga hastigheter och dynamisk körning förbättras styrresponsen.
Adaptiva krängningshämmare (tillval) − Bidrar till minimal krängning och markant bättre kurvtagningsförmåga vid dynamisk körning.
IQ.Light − LED matrix-strålkastare (tillval) − Tillsammans med en kamera och navigationssystemet lyser LED-Matrix upp vägen på bästa sätt. Statiskt kurvljus, allvädersbelysning, dynamiskt kurvljus, dynamiskt helljus med partiell avskärmning av medtrafikanter, korsningsljus, motorvägsljus och stadsljus är alla integrerade i Matrix-tekniken.
Head-up-display (tillval) − Projicerar upp relevant information från förarassistanssystem och navigationssystem liksom varningsmeddelanden på insidan av vindrutan.