Nyheter

BMW Intelligent Personal Assistant

BMW presenterar nästa steg i utvecklingen av sitt digitala ekosystem med sin egen personliga röststyrda assistent (Intelligent Personal Assistant). Föraren kan själv namnge och bygga en personlig relation med assistenten som ständigt blir bättre genom artificiell intelligens.

BMW vill revolutionera förarupplevelsen med sin BMW Intelligent Personal Assistant – en personlig, digital karaktär i bilen som öppnar nya möjligheter för föraren. Den känner till allt om bilen och dess funktioner, kan kontrollera en uppsjö av funktioner i bilen och lära föraren saker den behöver veta för att få ut mer av bilen och förarupplevelsen.

Till skillnad från liknande röststyrda assistenter som finns i dag kan föraren ge denna ett eget namn som den svarar till. Varje interaktion gör dessutom assistenten bättre i och med att den genom artificiell intelligens och uppkoppling mot molnet lär sig mer om föraren.

Varför en röststyrd assistent i bilen?
Röstkontroll är en växande trend som inte minst märks med röststyrda assistenter i hemmet eller i mobiltelefonen. Många uppskattar smidigheten som röstbaserad interaktion kan utgöra. BMW vill ta den digitala upplevelsen som folk har vant sig vid i hemmet och placera den i bilen, för att göra det möjligt att få tillgång och utnyttja den senaste tekniska utvecklingen – medan man kör.

Funktioner och förmågor
Dagens moderna bilar blir allt mer teknologiskt avancerade och det är närmast en omöjlighet som förare att ens känna till alla de funktioner som bilen är utrustad med. Assistenten blir därmed ett sätt för föraren att lära känna bilens funktioner, med minimal distraktion under körningen.

Den personliga assistenten använder den allra senaste röstigenkänningstekniken. Den är intuitiv och använder sin AI för att förstå och tolka den som talar. BMW har tagit hjälp av Microsofts tekniska expertis i utvecklingen av AI:n och anslutningen till BMW:s molntjänst som bygger på Microsoft Azure.

Assistenten som har en kvinnlig röst kan antingen startas med ett ”Hey BMW” eller så väljer man ett eget, personligt väckningskommando.

Möjligheten att välja ett eget namn på assistenten som den sedan svarar till är något som urskiljer funktionen mot konkurrenterna. Den personliga assistenten har dessutom kunskap och tillgång om bilens alla funktioner utan och innan på ett sätt som innan annan, och detta förbättras ständigt via AI:n och molnintegreringen.

Integrering med Alexa
BMW har tidigare annonserat att Amazon Alexa kommer att vara tillgänglig som en fullt integrerad funktion i BMW- och MINI-bilar, och till skillnad från andra biltillverkare kommer Alexa kunna ge visuell feedback på instrumentbrädans display. BMW Intelligent Personal Assistant kommer framöver att kunna koppla upp sig mot Alexa eller andra röststyrda assistenter.

Denna kombination är ett sätt för BMW att kunna ge konsumenter full kompabilitet för en tjänst de redan är vana med och samtidigt fortsätta utöka sitt digitala ekosystem med tusentals funktioner och förmågor.

BMW Intelligent Personal Assistant blir tillgänglig i sin grundversion med röstkontroll på 23 språk och marknader från mars 2019. Sverige är inte bland dessa marknader i det inledande skedet. Genom att växla till engelska kommer dock vissa funktioner även ha stöd lokalt.