Nyheter

PostNord förändrar varubrevstjänsten

För att bättre tillmötesgå kundernas behov förändrar PostNord varubrevstjänsten. Den 1 oktober sänks avgiften för överskridande mått från 38 till fem kronor. Samtidigt påbörjas ett arbete med att, i nära samarbete med kunderna, förbättra tjänsten.

Nyheten presenterades av PostNords koncernchef Håkan Ericsson på E-handelsforum i Borås på torsdagen. Där lanserades även ecNOW, en heltäckande logistik- och kommunikationslösning för små och medelstora e-handelsföretag med tillväxtplaner.

I maj förändrades villkoren och måtten för Varubrev, i syfte att varubreven i större utsträckning skulle gå att leverera hem i mottagarnas brevlådor.

– Det har sedan förändringen blivit väldigt tydligt att det finns ett segment mellan Varubrev och MyPack Collect där vi behöver erbjuda en möjlighet till leverans utanför dörren i de fall paketen inte går ner i brevlådan. Vi har påbörjat arbetet med den nya varubrevstjänsten och återkommer med detaljer längre fram. Vår ambition är att lansera den förbättrade varubrevstjänsten i början av 2019, säger koncernchef Håkan Ericsson.

Utvecklingen av Varubrevet ska inkludera ett nytt koncept för leverans utanför dörr, det vill säga leverans utan kvittens. Även spårbarhet och leveransavisering kommer att införas.

Under E-handelsforum i Borås lanserades även ecNOW som är en totallösning för små och medelstora e-handlare som kan anpassas efter kundens behov och den fas som kunden befinner sig i. I ecNOW erbjuder PostNord expertis, verktyg och överblick för kostnadseffektiv kundkommunikation i kombination med en skalbar logistik- och lagerlösning.

– Tanken är att vi ska hjälpa dem på samma sätt som vi hjälper våra stora kunder genom att skapa samma förutsättningar. Vi skapar en ”one stop shop” med ett nytt digitalt gränssnitt som gör det lättare att förstå och skräddarsy lösningar utifrån behov som förändras i takt med att man växer, säger Håkan Ericsson.

Första ecNOW-lagret ligger i Jordbro utanför Stockholm. Konceptet ecNOW bygger på tanken bakom delningsekonomi.

– Ett lager består av flera fasta kostnader. I ecNOW-lagret delar kunderna på lagersystem (WMS), personal, inredning, teknisk utrustning och truckar. Vi kommer också att erbjuda konsultativa tjänster för att hjälpa kunderna att öka sin försäljning, säger Mats Lindgren, chef för PostNord Insight.