Nyheter

Saab lanserar ny radarförmåga för att upptäcka hypersoniska hot

Saab stärker sitt radarerbjudande genom att lansera en ny förmåga för den marina radarfamiljen Sea Giraffe. Förmågan, Hypersonic Detection Mode, gör det möjligt att upptäcka och spåra mål som färdas i hypersoniska hastigheter inom en bråkdel av en sekund.

Radarhorisonten innebär att fartyg har begränsat med tid att upptäcka hot, exempelvis lågt flygande missiler, som rör sig i mycket hög hastighet. Detta är en utmaning som hela tiden blir större och redan idag finns hot som rör sig i högre supersoniska och till och med hypersoniska hastigheter.

För att möta denna utmaning har Saab utvecklat förmågan Hypersonic Detection Mode (HDM). Den ger fartyg betydligt mer tid att fatta beslut genom att mycket snabbt kunna börja spåra mål. HDM-förmågan bygger på Saabs senaste teknologi av typen track while scan, som gör det möjligt att börja spåra mål redan inom en bråkdel av en sekund. Antalet mål som går att spåra är obegränsat och gäller även stealthmål, i alla typer av förhållanden.

De hypersoniska hoten är verkliga och blir allt mer påtagliga. Marinkårer runt om i världen efterfrågar en förmåga som ger dem en komplett lägesbild som gör det möjligt att behålla övertaget i stridssituationer och ger mer tid att fatta beslut. Saab kan möta de behoven genom att vi anpassar vår befintliga teknik till de nya hypersoniska utmaningarna, säger Anders Carp, chef för Saabs affärsområde Surveillance.

Förmågan Hypersonic Detection Mode är optimerad för Sea Giraffe 4A Fixed Face, en konfiguration med fasta paneler som ingår i Saabs erbjudande av multifunktionsradar av AESA-typ i S-bandet.