Nyheter

Nya skatteregler sänker bilregistreringen med 28% i oktober

De nya skattereglerna bonus malus har inneburit en sur höst i bilhallarna. Trenden fortsatte i oktober med en minskning av antalet registreringar på 28 procent. För helåret är minskningen 2,3 procent jämfört med ifjol, visar siffror från Bil Sweden, skriver Dagens Industri.

Försäljningen av personbilar minskade i oktober med 28 procent jämfört med samma månad i fjol. För lätta lastbilar ligger minskningen på 40 procent, enligt Bil Sweden.

Förutom skatteomläggningen förklaras nedgången också med införandet av det nya testprotokollet för förbrukning och utsläpp, WLTP. Vissa bilmodeller har inte hunnit godkännas enligt de nya reglerna ännu, och trenden med sämre drag i försäljningen är väntad

– Vår prognos för i år på 360.000 personbilar, som är det tredje bästa bilåret någonsin ligger fast. För lätta lastbilar har vi nyligen höjt prognosen till 56.000 som är all time high, kommenterar Mattias Bergman, vd för BIL Sweden, till Dagens Industri.

Det verkar också som att de nya skattereglerna har avsedd effekt, nämligen att främja försäljningen av laddbara bilar. I oktober ökade registreringarna av elbilar och hybrider med 22 procent i oktober och hittills i år ligger ökningen på 52 procent.