Nyheter

Polestar utvärderar styrkan hos kolfiber i lyckat första krocktest

Polestar har genomfört det första i en serie krocktester som en del av utvecklingen av Polestar 1. Detta är första gången som Volvo Car Group har bedömt styrkan hos en kaross tillverkad av en kolfiberarmerad polymer i en verklig krocksituation.

– Vi var verkligen entusiastiska över det här krocktestet. Det första krocktestet med Polestar 1 har handlat om att utforska det okända, säger Thomas Ingenlath, vd för Polestar. Detta var en avgörande bevispunkt i utvecklingen av Polestar 1; vi måste veta att de idéer och beräkningar som ligger till grund för bygget av den här bilen är rätt – och det var de.

I motsats till en kaross av stål, där bockning hjälper de integrerade deformationszonerna till att minska mängden krockenergi som når fordonets passagerare, avleder kolfiber energi genom att spricka och splittras.

Stor uppmärksamhet har lagts på att studera hur kolfiberkarossen reagerar på de extrema krafter som utvecklas vid en kollision. Ingenjörerna fokuserade också på hur den underliggande karosstrukturen och den trollsländeformade kolfibern som förstärker denna hanterar dessa krafter.

Verifieringsprototypen av Polestar 1, som ingår i den första Polestar 1-byggserien, slungades in i en stationär barriär i en hastighet av 56 km/h för att simulera en frontalkrock.

Det mesta av energin absorberades av bilens krockstruktur, och där den återstående energin mildras av karosspanelerna av kolfiber som ingår i karosstrukturen, som förblev stela och inte visade några tecken på förskjutning efter kollisionen.

Zef van der Putten, ansvarig för kolfiber på Polestar:

– Utfallet av detta första krocktest visar att beslutet att bygga karossen till Polestar 1 i kolfiber var rätt. Krocktestet bekräftar även att kolfibern uppfyller de högsta säkerhetsstandarderna. Detta är ett exempel på hur Polestar går i bräschen för utvecklingen av ny teknik i Volvo Car Group.

Krocktestet genomfördes på Volvo Cars Safety Centre i Göteborg, där bilar och andra fordon krocktestas i ett stort antal simuleringar av verkliga förhållanden.