Nyheter

Sälen får vingar med ny flygplats som väljer bekymmersfritt till toppen

Under förra året påbörjades byggandet av Sälens nya charterflygplats som öppnar under 2019. Med höga ambitioner är arbetet med den nya flygplatsen stadigt igång sedan dess, medan själva takläggningen blev färdig redan i slutet på oktober i år. På toppen av den nya flygplatsens tak vilar nu tätskikt från Derbigum.

Sälen är ett populärt turistmål sedan urminnes tider, speciellt för skidsportsentusiaster och fjällälskare. Och nu kan boende och besökare i Sälen se fram emot att enkelt kunna ta sig till och från norska och svenska fjällanläggningar via en ny flygplats som öppnar under hösten 2019. Själva flygfältet byggs över den befintliga landsvägen mellan Sälen och den norska gränsen.

På den nya flygplatsens tak har man valt att lägga tätskikt från Derbigum, känt som en bekymmersfri lösning för kvalitetstak och som håller i minst 30 år. Själva takläggningen har takentreprenören Tak Tema i Mälardalen AB stått för.

Hög motståndskraft som klarar väder och vind
På taket har man lagt 8500 kvadratmeter Derbigum SP4 med jumborullar. Tommy Gråberg, VD på Tak Tema i Mälardalen AB, som jobbat med Derbigum i drygt 25 år, berättar:

– Detta är vårt första projekt med jumborullar och montörerna är supernöjda. Man kan dra ut de längder man vill ha och få färre skarvar.

Att lägga taket med jumborullar snabbar på arbetet och ger ett snyggare resultat, medan kännetecken för just Derbigum SP4 är att det erbjuder ett ordentligt skydd mot väder och vind, hagel och belastning och kräver minimalt underhåll.

– Med den nya flygplatsen i Sälen får vi möjlighet att bevisa att våra tätskikt är synonyma med bekymmersfrihet och kvalitet. Genom att tätskikten behåller sin smidighet även vid stark kyla, är det dessutom en ideell lösning för just detta projekt i hela Sveriges vinteroas, säger Fredrik Slättberg, Sälj- och Marknadschef på Derbigum i Sverige.

Med blicken mot skyn kan man bara spekulera i hur många flygplan som lyfter upp i det blå vid invigningen nästa år.