Nyheter

Gripen E flyger med Meteor för första gången

Saab genomförde under oktober månad en lyckad provflygning med Gripen E och den långräckviddiga radarjaktroboten Meteor för första gången.

Flygningen genomfördes från Saabs flygfält i Linköping med det första Gripen E-flygplanet (med benämning 39-8) och två Meteorrobotar.

– Flygplanet fortsätter att prestera enligt våra förväntningar, precis som det gjort under hela utprovningsfasen med extern last. Jag ser verkligen fram emot nästa steg i flygutprovningsprogrammet, vilket kommer att ta oss närmare en fullständig vapenintegration. Meteor gör Gripen E till ett extremt kapabelt stridsflygplan, överlägset i luftrummet, säger Robin Nordlander, testpilot, Saab.

Provet med Meteor är en del av den pågående vapenintegrationen i flygutprovningsprogrammet för Gripen E. Det markerar samtidigt en viktig milstolpe i kontraktet med den svenska kunden. Nästa steg är att fortsätta att flyga med olika konfigurationer och gradvis expandera flygenveloppen.

Meteor är marknadens mest avancerade radarjaktrobot, och kan användas för bekämpning av många olika typer av luftmål i alla väder, dag som natt, och även i elektroniskt störda miljöer. Robotens ramjet-motor ger  höghastighetsprestanda och därmed kapacitet att bekämpa snabba rörliga mål på mycket långa avstånd. 2016 blev svenska flygvapnets Gripen-plan de första i världen att utrustas med Meteor.

I Meteorprogrammet, som är ett av Europas mest framgångsrika försvarssamarbeten har Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Italien, Spanien och Sverige tillsammans ändrat spelplanen inom luftstridsområdet. Saab är partner i programmet som leds av MBDA UK.

Foto: Saab