Nyheter

Skanska och Volvo elektrifierar bergtäkt

Efter en testperiod om tio veckor har Skanska och Volvo Construction Equipment nått banbrytande resultat i utvecklingsprojektet för en elektrifierad bergtäkt, Electric Site.

Skanska och Volvo CE har tillsammans testat elektriska fordon i Skanskas bergtäkt Vikan utanför Göteborg. Resultaten har varit över förväntan. Utsläppen av CO2 har minskat med 98 procent, samtidigt har energikostnaderna minskat med 70 procent och driftkostnaderna har minskat med 40 procent. Resultaten styrker ambitionen att minska totalkostnaden för bergtäkten med 25 procent. Den slutliga siffran är dock bara en uppskattning än så länge då det än så länge är ett forskningsprojekt och maskinerna ännu är prototyper.

Under testet har en kabelansluten elektrisk grävmaskin matat en elektrisk kross. Materialet har sedan transporterats av åtta förarlösa lastfordon. Slutligen har krossmaterialet har sedan organiserats av en elhybrid hjullastare.

För Skanskas del är det här ett viktigt steg för att nå målet att vara klimatneutrala till 2045. Testet handlar inte bara om maskinerna utan även om att se över nya sätt att arbeta för att effektivisera verksamheten, öka produktiviteten och höja arbetsmiljösäkerheten på arbetsplatsen.

– Resultaten är mycket uppmuntrande. Nu fortsätter vi testerna. Det är precis den här typen av partnerskap som vi har med Volvo som kommer att krävas för att klara omställningen. Alla delar av samhället behöver samarbeta, säger Anders Rehnström, vice vd Skanska Sverige.

Foto: Skanska